Kui aeg-ajalt endale magusat lubada, siis võiks seda teha kerge südamega ning seejuures nautida igat ampsu!
Kirju Koer kuulub magustoitude seas ühe aegumatu klassika hulka, kuid paljudel peredel on sellest oma mugandustega retsept välja kujunenud. Kuna klassikalise Kirju Koera retseptis sisaldab suurem osa komponentidest piimatooteid (või, vahukoor, hapukoor või kondenspiim), siis on piimatoodete tundlikkuse puhul selle maitsva magusroa tarbimine raskendatud.
Siin esitatud retsepti puhul saab sellest populaarsest magustoidust valmistada pisut tervislikuma variandi, mis valmib kas piimavabana või täielikult veganliku versioonina, ning maitseb seejuures väga sarnaselt klassikalisele variandile.
Tume šokolaad aitab stressi leevendada ja soodustab ajutööd
Tume šokolaad, mida lisatakse Kirju Koera koostisesse, on üks maitsev supertoit, millel on hulk tervist toetavaid omadusi. Teadlased on palju uurinud šokolaadi omadusi ning tõestanud, et selle mõõdukas tarbimine on tervisele pigem kasulik. Küll aga tuleb šokolaadi valimisel jälgida, et see ei sisaldaks liigselt suhkrut, ning eelistada selliseid tooteid, mille kakaosisaldus on vähemalt 70%.
Tume šokolaad on väga mitmekülgne toode, sisaldades teadaolevalt umbes 380 keemilist ainet. See sisaldab rauda, kaaliumit, kaltsumit, magneesiumit, vaske ning vitamiine A, B1, C, D ja E.
Stressirohkel ajal soovitatakse süüa tumedat šokolaadi, seda põhjusel, et see aitab hoida ära stressi, tekitades head tuju ja peletades väsimust. See sisaldab ajuvitamiini türosiini, langetab vererõhku, stabiliseerides veresuhkrutaset ning aktiveerib kilpnääret, kiirendades ainevahetust ja langetades kehakaalu.
Türosiin on ka üheks lähteaineks nn õnnehormooni ehk serotoniini tekkimisele organismis. Serotoniin reguleerib und, pärsib näljatunnet, väldib meeleolu kõikumisi ja aitab söömisel tekitada õigel ajal küllastustunnet.
Lisaks on teadlased leidnud, et flavonoididerohke tume šokolaad parandab ajuvereringet, mis omakorda aitab mõjutada kognitiivseid omadusi, näiteks tajumisvõimet, probleemide lahendamise oskust, mõtlemist ning loovust.
Šokolaadi üks peamine koostisosa – kakaovõi – sisaldab rohkelt steariinhapet, tänu millele ei tõsta šokolaadi söömine vere kolesteroolitaset ega suurenda seetõttu ka südame-veresoonkonnahaigustesse haigestumise riski. Huvitav on teada, et kakaovõi on üks kallimaid toidurasvu, kuna tegmist on tervisliku rasvhappelise koostisega.
Piimavaba Kirju Koer
320 g kookoskondenspiima
250 g tumedat veganšokolaadi (70–80% kakaosisaldusega)
250 g kaeraküpsiseid või muid meelepäraseid küpsiseid
50 g India pähkleid
50 g metspähkleid
50 g mustasõstrakangikesi või agar-agar’ist valmistatud vähemagusat marmelaadi
15 g kakaonibse
Valmistamisaeg 15 minutit.
Juhised:
Tõsta kookoskondenspiima purk kuuma vette. Tükelda küpsised, lõika mustasõstrakangikesed või marmelaad ja pähklid väiksemaks ning sega kokku. Sulata šokolaad ning sega kondenspiim sulatatud šokolaadi sisse. Vala šokolaadisegu küpsiste ja pähklite hulka ning sega ühtlaseks. Tõsta segu toidukilesse, vormimiseks võid kasutada keeksivormi. Pane Kirju Koera kangid külmikusse tahenema ning serveeri viiludeks lõigatult.
Kommentaarid:
Kristel Vokk
Kristel on toitumisnõustaja, kes peab toidublogi nimega „Toidujutud”. Ta peab lugu kvaliteetsest toorainest ja leiab, et tervislikult saab toituda igaüks, kes vähegi soovib. „Tervislik toitumine” ei ole lihtsalt moetermin; selle asemel võiks olla hoopis „teadlik toitumine” ja see peaks huvi pakkuma igaühele, kes soovib elada kauem ilusa, noore ja tervena.