Poke-kauss on uusim trendiroog, mis pakub kiire eluviisiga inimesele võimaluse toituda tervislikult ja kergelt, kuid samas toitvalt. Poke-kausid on populaarsed Hawaii köögis, mis on mõjutatud ka Jaapani köögist, kuna sisaldab enamasti toorest kala või muid mereande, mis on kas sidrunimahlas kiirelt marineerunud või õrnalt maitsestatud.
Poke tähendab Hawaii keeles tükeldamist ehk tegemist on tükeldatud toitu sisaldava kausiga. Poke-kausi koostisosad sõltuvad sööja maitse-eelistustest, sisaldades riisi- või klaasnuudleid, värskeid ja rohelisi toiduaineid ning kastet. Riisinuudlid võib asendada ka riisi, kinoa, tatra, bulguri või munanuudlitega. Kindel komponent, mis poke-kausis alati võiks olla, on värsked idandid.
Mungoa idandid puhastavad organismi
Allpool olevas poke-kausi retseptis on kasutatud mungoa idandeid, mis on ideaalne supertoit kiire elustiiliga inimesele. Munguba on lihtne ise idandada, kuid kauplustes leidub ka valmis idandatud mungube ja teisi idandeid.
Idandite toitainesisaldus on äärmiselt rikkalik, sest idandamise käigus suureneb seemne vitamiinisisaldus ja vallandub hulk biokeemilisi protsesse. Näiteks tekib C-vitamiin, mida kuivas seemnes peaaegu polegi. Märkimisväärselt suureneb väärtuslike B-rühma vitamiinide kogus ning E-vitamiini sisaldus mitmekordistub.
Idanditel on rohkelt tervisele kasulikke omadusi, alustades terve silmanägemise toetamisest kuni seedimiseni. Kõik idandid sisaldavad rohkesti ensüüme, mis aitavad parandada seedimist ja toitainete omastamist.
Lisaks toidavad idandid organismis kasulikke baktereid ja aitavad kaasa jääkainete väljutamisele, sealhulgas kiirendades rasvapõletust. Idandid sisaldavad klorofülli, mis on võimas verepuhastaja – see stimuleerib punaste vererakkude tootmist ning aitab neil kehas edukalt hapnikku transportida.
Poke-kausi teeb toitainerikkaks ja tervislikuks asjaolu, et see sisaldab rohkelt värsket rohelist toitu, valku annab kala ning süsivesikuid riisinuudlid.
Poke-kauss lõhega (kahele)
200 g värsket lõhet
beebispinati lehti
punt jääsalatit
1 keskmine porgand
1 väiksem kurk
pool paprikat
2 peotäit mungoa idandeid
40 g Wakame salatit
peotäis riisinuudleid
Kaste:
1 sl seesamiõli
2 sl sojakastet
1 tl mett või agaavisiirupit
soola
Valmistamisaeg 10 minutit
Juhised:
Sega kokku kastme koostisosad. Tükelda lõhe ning maitsesta kergelt soolaga. Tükelda kõik ülejäänud komponendid. Vala keev vesi riisinuudlitele, lase 10 minutit valmida ning kurna üleliigne vedelik välja. Jaga kahte kaussi kõik koostisosad, alustades rohelisest salatipadjast ning selle peale pane ülejäänud komponendid kas erinevatesse sektoritesse laotades või muul meelepärasel viisil.
Kommentaarid:
Kristel Vokk
Kristel on toitumisnõustaja, kes peab toidublogi nimega „Toidujutud”. Ta peab lugu kvaliteetsest toorainest ja leiab, et tervislikult saab toituda igaüks, kes vähegi soovib. „Tervislik toitumine” ei ole lihtsalt moetermin; selle asemel võiks olla hoopis „teadlik toitumine” ja see peaks huvi pakkuma igaühele, kes soovib elada kauem ilusa, noore ja tervena.