google.com, pub-6282630743791891, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Kõrvitsakook naadiga

Kõrvitsakook

Koogi tegemisel tasub alati suhkru ja muude magusate komponentide tasakaalustamiseks kasutada kiudainerikkaid koostisaineid, mis aitavad keha veresuhkrutaseme tasakaalus hoida. Seepärast soovitataksegi küpsetistes kasutada täisterajahu, milles on rohkem kiudaineid.

Erinevalt tavalisest rafineeritud jahust on täisterajahus teraviljaseemet ümbritsevad kestad ehk kliid alles jäetud. Just kliides on lisaks mineraalainetele ka rikkalikult kiudaineid, mis tagavad glükoosi aeglasema imendumise verre. See omakorda tekitab pikema täiskõhutunde, mis aitab vältida ülesöömist.

Samuti tasub koogi tegemisel lisada juurde marju või köögivilju, mis teevad küpsetise maitsvamaks ja lisavad kasulikke toitained. Teksti lõpus olev koogiretsept sisaldab lisaks täisterajahule ka kõrvitsapüreed ja naati.

Kodumaine supertoit naat ja kõrvits

Naati saab kasutada nii raviteena kui ka mitmesugustes soolastes ja magusates toitudes, suurendamaks kiud- ja mineraalainete ning vitamiinisisaldust. Naadi puhul tuleb kasutada noori taimi, mis on korjatud puhtast loodusest eemal sõiduteest.

Kuigi naat on pigem tuntud kui tüütu umbrohi aiapeenral, siis teisest küljest on sel tervislikus toitumises supertoidustaatus. Naat sisaldab rohkelt eeterlikke õlisid ja antioksüdante, mis soodustavad seedimist, puhastavad organismi ning aitavad kaitsta soolestikku kahjulike bakterite eest.

Kuna taimede molekulaarne ülesehitus on sarnane inimese omale, siis taimedes olevad eeterlikud on inimestele kergesti omastavad. Taimsed eeterlikud õlid on tänapäeval tuntud stressi leevendava toime ja mitmesuguste raviomaduste poolest.

Kõrvits on samuti tuntud kiudainerikkuse poolest ja see sisaldab ka rohkelt vett. Seetõttu peetakse seda väga heaks looduslikuks vahendiks kõhukinnisuse vastu. Samuti sisaldab kõrvits rohkelt pektiini, mis aitab samuti kehast kahjulikke ühendeid välja viia.

Kõrvitsas on rohkelt kaaliumi, mis aitab kehas veetaset kontrollida ja südametööd soodustada. Kõrvitsale annavad oranži värvi beetakaroteenid, mis koos teiste kõrvitsas olevate antioksüdantidega aitavad ennetada erinevaid vähivorme.

Järgnevas retseptis on kasutatud Aura Vege kõrvitsapüreesuppi, kuhu ei ole lisatud suhkrut ega säilitusaineid ning seda on väga mugav ja kiire kasutada.

 KõrvitsakookKõrvitsakook naadiga

  • 200 g täisteranisujahu
  • 200 g nisujahu
  • 1 tl soodat
  • 2 tl kaneeli
  • 3 muna
  • 1 dl suhkrut
  • 400 g Aura Vege kõrvitsapüreesuppi
  • 0,5 dl oliiviõli
  • 100 g värsket tükeldatud naati
Võie
  • 350 g võid
  • 395 g kondenspiima
  • 150 ml piima
  • 100 metsapähkleid
  • peotäis naati
Kaunistuseks
  • 1 punane greip
  • 2 apelsini

Valmistusaeg 1 tund

Juhised:

Sega ühes kausis jahud, sooda ja kaneel. Teises kausis sega munad 1 dl suhkruga, lisa kõrvitsapüree, õli ja tükeldatud naat. Lisa munasegule ka jahu- ja soodasegu.

Sega tainas ühtlaseks ja vala 24 cm läbimõõduga vormi. Küpseta 180-kraadises ahjus 30 minutit. Võta kook vormist välja ja jäta restile jahtuma. Lõika jahtunud koogi pealt kerkinud kumerus õhukeselt ära ja poolita kook kaheks kettaks.

Kreemiks vahusta pehme või kondenspiimaga ja tõsta 10 minutiks külma tahenema. Pintselda koogi alumist ratast piimaga, määri kreem koogile, puista peale pool naadilehtedest ja tükeldatud metsapähklid ning kata teise koogikettaga. Pintselda ka seda pealt piimaga ja kata kreemiga. Puista peale allesjäänud tükeldatud metsapähklid ja naaditükid.

Kaunistuseks lõika greip ja apelsin õhukesteks viiludeks ning aseta koogi peale koos naadi ja pähklitega.

*Tekst ja retsept on valminud AS A. Le Coqi tellimusel. Retsepti on koostanud Ööbiku Gastronoomiatalu peakokk Ants Uustalu.

Kommentaarid:

TervislikToitumine.ee

TervislikToitumine.ee tekstid valmivad vabakutseliste ajakirjanike sulest professionaalsete toitumisnõustajate sisendi abil. Tekstid on üle vaadatud Eesti Toitumisnõustajate Ühenduse poolt ning kooskõlas Eesti riiklikke toitumis- ja liikumissoovitustega.

You may also like...

Värsked toitumise artiklid e-postile