Alkohol on tarkade inimeste jook
Alkoholi liigtarbimine ei kuulu kindlasti tervisliku eluviisi või toitumise juurde, kuid tegelikult on võimalik endale nii mõndagi lubada. Lihtsalt peaks teadma piire ning seda, mis toimub kehas alkohoolsete jookide tarbimisel.
Eesti toitumissoovitused lubavad meestele kuni neli lahjemat 0.33 liitrist õlut ühte meeleolukasse õhtusse. Naistele on lubatud kogused poole väiksemad, kuna naiste keha on võrreldes meestega väiksema veesisalduse ja massiga. Ka on naistel alkoholi lagundavat ensüümi vähem kui meestel. Nädalasse peaks jääma vähemalt kolm alkoholi vaba päeva ehk saunas paar õlut või klaas veini nädala sees ja teine üritus nädalavahetusel on täiesti aksepteeritav.
Alkoholi täielik vältimine ei ole vajalik
Kindlasti ei ole alkoholi joomine kuidagi soovituslik või veelgi enam – kohustuslik. Aga vähene või mõõdukas alkoholi tarbimine tervele täiskasvanule liiga ka ei tee. Näiteks punase veini mõõdukas tarbimine võib hoopiski südameveresoonkonnahaigustesse haigestumise riski vähendada, seevastu kui suured kogused seda riski pigem suurendavad. Samuti on õllel mitmeid positiivseid omadusi, näiteks on see tuntud kui neerude töö tõhustaja ning hea B-vitamiini allikas. Kuid positiivsed küljed saavad avalduda vaid väikeste koguste korral.
Eesti Toituminõustajate Ühenduse esinaine Ketlin Jaani-Vihalem selgitab: „Meie keha suudab töödelda keskmiselt kuni 10 grammi absoluutalkoholi tunnis, mis tähendab ühte lahjemat veiniklaasi ja see võiks olla ka tarbimise tempo piirmääraks. Tuleb arvestada, et alkoholi puhul on tegemist etanooliga, mis on meie keha jaoks ikkagi mürkaine. Selle lagundamisel tekib meie organismi palju toksilisi aineid, mille lagundamisega peab hakkama saama maks.“
„Kui hästi alkoholi kehast välja saamine maksal õnnestub, sõltub inimese tervislikust seisundist. Lisaks pärsib alkoholi tarbimine paljusid meie keha normaalseid funktsioone. Seega ei peaks alkohol kindlasti meie igapäevasesse menüüsse kuuluma,“ ütles Jaani-Vihalem.
Kuna alkoholi lagundamiseks vajab keha lisakoguses vett, siis tulebki soovitus alkoholi tarbimise ajal juua iga joogi kõrvale ka klaas vett. Lisaks soovitatakse juua klaas–kaks vett enne magamaminekut, et korvata võimalikku veepuudust.
Kas alkohol annab lisakaloreid?
Levinud on arvamus, et alkoholis on palju kaloreid. Tegelikult kulutab meie keha rohkelt kaloreid ka alkoholi lagundamiseks. Peamine probleem on aga selles, et alkoholi puhul on tegemist toitainevaeste kaloritega ehk saame küll palju energiat, kuid keha jääb ikkagi toitainepuudusesse. Kõige lihtsam on paralleele tõmmata tavalise valge suhkruga, mis on samuti süsivesik, kuid toitainelist väärtust ei oma. Sarnaselt suhkruga kõigutab ka alkohol meie veresuhkru taset, aga selle liigne kõikumine võib teatavasti viia mitmete terviseprobleemideni.
„Enne alkoholi tarbimist tuleks kindlasti kõht täis süüa. See aitab lisaks alkoholi paremale talumisele vältida ka alkoholi tarbimisega kaasnevat suuremat söögiisu. Alkoholi arvele pandavad lisakilod tulevadki sageli mitte alkoholist endast, vaid selle kõrvale söödavatest näksidest ja tihti ei ole tegemist ka kõige kvaliteetsema toiduga,“ aitab Ketlin Jaani-Vihalem selgust tuua, miks alkoholi tarbimisega seostatakse kaalutõusu riski. „Loomulikult võib ka alkoholist endast paksuks minna, kuid siis peavad kogused olema päris suured.“
Isegi kui tarbime alkoholi ohututes kogustes ja mõõdukas tempos, peame olema teadlikud, kuidas alkohol meie keha mõjutab. Lisaks etanoolile on alkohoolsetes jookides sageli ka muid aineid, mida meie keha ei vaja. Näiteks siidrites või ka mitmetes kokteilides, nagu Mojito, on tihti ka rohkelt suhkrut.
Kangete jookide lahjendamiseks kasutatakse tihti suhkrurohkeid karboniseeritud jooke või tehismahlu. Nende asemel tuleks pigem kasutada gaseeritud vett, näiteks naturaalse sidrunimahlaga. Samas tuleks silmas pidada, et gaseeritud joogid imenduvad organismi kiiremini, seega võimalusel tasuks mullidega jooke üldse vältida.
Alkoholi mõjude ja järelnähtude leevendamine
Nagu varem mainitud sai, siis on alkoholist tulev etanool meie kehale mürgine. Ei ole vahet, millist alkohoolset jooki tarbida, alkohol on neis ikka sama. Tähtis on joomisel mitte ületada ühte alkoholi ühikut tunnis. Orientiiriks võiks võtta, et üks 40 ml pits kanget alkoholi on 1,26 ühikut ja 120 ml klaas 12% veinis on 1,14 alkoholiühikut. Neid koguseid ei tasuks kindlasti tarbida kiiremini kui üks jook tunnis, et mitte ületada riskipiiri, millest alates alkohol kahjulikuks muutub.
Kui ületada tempot üks alkoholiühik tunnis, siis ei jõua meie keha enam alkoholi lagundada ja vere alkoholi sisaldus tõuseb liiga kõrgele, tunneme, et oleme purjus. Alkohol ei imendu organismi nii nagu toit, see ei pea läbima verre imendumiseks keerulist seedekulglat. Lihtsalt öeldes avatakse talle uksed meie organismi salakäikudesse juba esimese lonksu järel.
Kui kogused on suured, hakkab alkohol tugevalt mõjutama meie närvisüsteemi, lülitades välja teatud närviimpulsse, mistõttu on inimese käitumine purjus olekus teistsugune. Kuigi alkohol mõjub erinevatele inimestele erinevalt, sõltuvalt kehamassist, inimese tervislikust seisundist ja muudest teguritest, siis inimese enesekontrolli eest vastutav aju osa saab enamasti alkoholi poolt üsna tugevalt mõjutatud. Mida suurem kogus etanooli meie vereringesse jõuab, seda suurem risk meie tervisele ja seda ebaadekvaatsem ka inimese käitumine.
Alkohoolsete jookide järelmõjud tulevad lisaainetest, mitte alkoholist
Levinud on müüt, et erinevate alkohoolsete jookide segamini joomine mõjutab kuidagi järelmõjusid. Tegelikult sellele teaduslikult kinnitust leitud ei ole ja alkoholi järelmõju on sama. Pigem pannakse järelmõjud selle arvele, et erinevates alkohoolsetes jookides on erinevad kõrvalproduktid. Kangetele värvilistele jookidele annavad oma tooni ja maitse fermenteerimise käigus tekkivad toksilised ained nagu näiteks puskariõli. Kallites viskides võib nende erinevate ainete osakaal olla üle kolmekümne korra suurem kui tavalises viinas, mida seostatakse samuti halvema enesetundega.
Pohmelli vältimise saladus: vesi, täis kõht ja mõõdukas tempo
Lisaks mõõdukale tempole ja täiskõhule on vaja jälgida ka organismi vee taset. Nimelt alkohol on oma olemuselt diureetikum ehk aine, mis viib kehast vett välja. See on ka põhjus, miks leiad ennast alkoholi tarbimisel tihedamini tualetist kui muidu. Seega on eriti tähtis iga alkohoolse joogi kõrvale ja järele juua vett. Näiteks iga klaasi õlle lagundamiseks vajab keha tunduvalt suurema koguse vett. Seetõttu tuleks ka peale alkoholi tarbimise lõpetamist jätkata vee joomist, et kompenseerida alkoholi lõhustamisel ja väljutamisel kaotatud vesi. Samuti järgmisel päeval tasuks kohvi asendada rohke veega.
Möödapääsmatu efekt vägijookidel on etanoolist tulevate toksiliste ainete kehas tekkimine ja nende lõhestumisel tekkivad rohked vabad radikaalid. Vabad radikaalid on tasakaalutud hapnikumolekulid, mis lõhuvad terveid keharakke ja isegi DNA-d, enne kui nad antioksüdantide poolt kahjutuks tehakse. Nende anarhistide neutraliseerimiseks on hea süüa vitamiinirohkeid puu- ja juurvilju, seetõttu võiks vägijoogi ülepruukimisel hommikul väga kasulikuks abiliseks olla vitamiinirohke juurviljasmuuti seemnete ja pähklitega, et rasvhapped samuti kontrolli alla saada.
Kuna alkoholis on kahju tekitavaid aineid siiski rohkem kui kasulikke, jääb meie keha alkoholi tarbimise järel toitainete puudusesse. Peame alkoholi tarbimisse suhtuma vastutustundlikult ja taastama esimesel võimalusel keha toitainete vajaduse. Seetõttu on hea anda kehale enne ja pärast alkoholi tarbimist toitaineterikast toitu rohke tsingi, C- ja E-vitamiiniga, mis aitab organismi jälle tasakaalu viia.
Huvitava faktina võib veel välja tuua, et nii punane vein kui ka õlu tõstavad naissuguhormooni östrogeeni taset, mis soodustab meestel ebanormaalset rindade kasvu. Kui teil on soov oma meespoole liigset alkoholi tarbimist vähendada, siis võib selline info nii mõnegi mehe järgi mõtlema panna.
Alkoholi kogused
Alkoholi sisaldust arvestatakse erinevates jookides lisaks absoluutalkoholi määrale alkohoolse ühikuga. Üks alkohoolne ühik võrdub 10g absoluutalkoholiga ja selle kehast välja viimine võtab keskmiselt tunni. Meestel on neid ühikuid lubatud päevas tarbida kuni 4 ja naistel 2. Kahjuks või õnneks neid koguseid nädalavahetusse kokku koguda ei ole võimalik ja samuti peaksid vähemalt pooled päevad nädalast olema alkoholivabad.
Eestis kahjuks ei ole veel alkoholitootjatel tekkinud tava märkida ühikuid toote sildile nagu seda näiteks Suurbritannias tehakse. Ühikute arvu saab aga lihtsalt arvutada, kui vaadata joogi kogust ja alkoholi sisaldust. Kui 0.5 liitrises siidris on 4.5% alkoholi, siis saab ühikute arvu teada korrutades 0,5 liitrit 4,5-ga ja see omakorda korrutada alkoholi suhtarvuga veesse, mis lihtsuse huvides ümmardatult on 0,8 (täpne arv on 0.789). Neljanda klassi matemaatilise arvutuse tulemusel saame ühikute arvuks 1,8. Ilmselt on see arvutus piisavalt heaks alkomeetri testiks, seda ka kalkulaatori abiga.
Siiski on hea teada erinevate jookide tasemeid, et arvestada, palju endale õhtu jooksul lubada, et liiga ülemeelikuks mitte muutuda. Näiteks ühes 4 cl pitsis 40% viinas on ca 1,3 ühikut ehk meestele kolm ja naistele kaks lahjemat kokteili õhtu jooksul on aktsepteeritav. 125 ml pokaal veini on 1,2 ühikut.
Need on arvud millega arvestada võiks. Kokkuvõtvalt ei tohiks ühes tunnis ületada ühe alkohoolse joogi piiri ja iga vägi joogi kõrvale võiks vähemalt klaasi vett juua.