Gluteenivabad kikerhernejahu-banaani pannkoogid

Gluteenivabad kikerhernejahu-banaani pannkoogid.Kikerhernepannkoogid on tuntud üle maailma: socca Prantsusmaal, farinata Itaalias, besan puda (pudla) või besan chilla Indias. Kikerhernejahust saab valmistada nii soolaseid kui ka magusaid pannkooke. Neile, kes eelistavad süüa taimset, asendab kikerhernepannkook suurepäraselt omletti, mille juurde saab lisada kõike, mida tavapärasele omletile: sibulat, seeni, paprikat, suvikõrvitsat jne.

Kikerhernejahu on madala glükeemilise koormusega ja gluteenivaba

Kikerhernejahu saab kasutada kastmetes, küpsetistes, paneerimisel jne. Kikerhernejahu on madala glükeemilise koormusega ning kiudaineterikas. Jahu võib valmistada kas toorest või röstitud kikerhernestest. Veega segatud kikerhernejahu on muna taimne aseaine ja sellest saab valmistada ka erinevaid tainaid, mittekerkivaid saiu ja kooke. Kikerhernejahu on gluteenivaba ning seda saavad kasutada ka need, kellel gluteeni tarbimisega probleeme

18. sajandi lõpus kasutati Euroopas jahvatatud ja röstitud kikerherneid kohvi asemel, samal eesmärgil kasvatati Esimese maailmasõja ajal kikerherneid Saksamaal. India naised aga koorisid vee või jogurtiga segatud kikerhernejahuga näonahka.

Kikerherned on herneste ja ubade järel populaarsuselt kolmas kaunvili maailmas

Kikerherned sisaldavad rohkelt taimset valku, mineraal- ja kiudaineid. Kikerhernes sisalduvad kiudained aitavad tasakaalustada veresuhkrut ning langetada kolesteroolitaset. Samuti aitavad kikerherned erituda seedemahladel, soodustades seeläbi seedetegevust. Kikerherneste glükeemiline koormus on madal, mis tähendab, et nad täidavad hästi ja pikaks ajaks kõhtu.

Kikerherned sisaldavad ka foolhapet, mangaani ja on head kaaliumi, raua, magneesiumi, vase, tsingi ja B-grupi vitamiinide allikad. Kauniviljades sisalduv raud on mitteheemne (vs. loomsetes toiduainetes sisalduv heemne raud). Mitteheemne raud imendub paremini koos C-vitamiiniga, mistõttu võiks kaunvilju süüa koos C-vitamiini sisaldavate toitudega. C-vitamiini sisaldavad rohkelt näiteks astelpaju- ja kibuvitsamarjad, aga ka allpool olevas retseptis kasutatud vaarikates leidub C-vitamiini.

Lisaks aitab kikerhernestes sisalduv mineraal kehas sulfiteid kahjutuks muuta. Sulfitid satuvad meie toidulauale tihti: neid kasutatakse säilitusainena veinides, lihatoodetes ja salatites. Sulfiteid sisaldavad toidud võivad tekitada peavalu ja allergiat ning panna südame kloppima.

Kikerherned täiendavad hästi köögivilja- ja teraviljaroogasid. Samuti võib neid lisada salatitesse, hautistesse ja suppidesse. Kikerhernestest on võimalik teha määret, valmistada kotlette, karrisid ja vürtsikaid kikerhernepalle ehk falafele.

Kikerhernejahu-banaani pannkoogid (kolmele)

  • Gluteenivabad kikerhernejahu-banaani pannkoogid.1 tass vett või taimset piima
  • 1 muna
  • 1 banaan
  • 1 tass kikerhernejahu
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • 0,5 tl kaneeli
  • praadimiseks kookosrasva
Avokaado-šokolaadikreem
  • 1 suur avokaado
  • 1 suur banaan
  • 1 spl toorkakaod
Vaarika-banaanivaht
  • 1 suur banaan
  • 150–200 g külmutatud vaarikaid
  • soovi korral veidi vaniljet

Valmistamisaeg 30 minutit

Juhised:
  1. Sega pannkoogi koostisained blenderis korralikult läbi.
  2. Prae saadud massist pannil kookosrasvaga väikesed pannkoogid.
  3. Avokaado-šokolaadikreemi jaoks blenderda avokaado, banaan ja kakao siidiseks püreeks. Avokaadot on kõige lihtsam puhastada, kui lõikad selle noaga keskelt pooleks, eemaldad kivi ja tõstad avokaado supilusikaga koorest välja.
  4. Vaarika-banaanivahu jaoks blenderda banaan ja vaarikad siidiseks püreeks, soovi korral lisa veidi vaniljet.
  5. Serveeri pannkoogid koos avokaado-šokolaadikreemi ja vaarika-banaanivahuga.

Nii vaarika-banaanivahtu kui ka avokaado-šokolaadikreemi võib valmistada ka eraldi magustoiduna.

Kommentaarid

Tervislik toitumine toimetus

TervislikToitumine.ee tekstid valmivad vabakutseliste ajakirjanike sulest professionaalsete toitumisnõustajate sisendi abil. Tekstid on üle vaadatud Eesti Toitumisnõustajate Ühenduse poolt ja kooskõlas Eesti riiklikke toitumis- ja liikumissoovitustega.

Loe lisaks...