Hommikusöök on päeva kõige tähtsam toidukord. Energiat on hommikul vaja eelkõige seetõttu, et pärast ööund on inimese keha olnud ilma toiduta päris pikka aega. Kui jätta söömata ka hommikusöök, pikeneb see aeg veelgi ning organism võib minna stressiseisundisse.
See, mida hommikul süüakse või ei sööda, määrab suuresti terve päeva enesetunde: kas ollakse pidevalt näljane, kimbutab meeletu magusaisu või püsib hoopis täiskõhutunne. Kui tarbida hommikul korralik hommikusöök, mis sisaldab piisavalt nii valke, rasvu kui ka aeglasemalt imenduvaid süsivesikuid, püsib kõht pikemat aega täis.
Uurimused on näidanud seoseid hommikusöögi söömise ja pikema eluea vahel. Samuti on teada, et kes sööb korralikku hommikusööki, soovib päeva jooksul vähem ebatervislikke vahepalasid. Seega on neil ka väiksem ülekaalulisuse risk.
Eriti tähtis on hommikusöök nendele, kes soovivad saavutada või hoida saledat joont. Kuna hommikusöögist saadud süsivesikud lähevad kohe aktiivse päeva tarbeks kasutusse, ei ladestu need rasvana. Peamised süsivesikuterikkad hommikusöögid on erinevad pudrud, hommikuhelbed, kuid ka smuutid ja võileivad. Tihtipeale on putrude miinus liigne süsivesikurohkus ja valguvaesus, kuid oluline on siin jälgida toitainete tasakaalu nii valkude, rasvade kui ka süsivesikute vahel.
Täiskaerahelbed aitavad tasakaalustada kolesteroolitaset
Täisterakaerahelbed on parem valik kui kooritud teradest tooted (erinevad pudruhelbed ja kiirpudrud), kuna sisaldavad märksa enam kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid. Regulaarne täisterakaerahelveste tarbimine soodustab seedimist, tasakaalustab veresuhkrut ning reguleerib ka vere kolesteroolitaset. Terviktoiduna sisaldavad täisterakaerahelbed rohkesti aeglaselt imenduvaid süsivesikuid, aga ka valku ning väikeses koguses rasva.
Täisterakaerahelvestes leidub elutähtsaid B-rühma vitamiine, mida vajavad meie närvirakud, aju, nahk, lihaskude, juuksed, küüned ja silmad, mineraalainetest aga nt seleeni, kaltsiumi, magneesiumi, tsinki, kroomi. Kaerast saab lisaks ka suhteliselt palju foolhapet ja E-vitamiini, mis on tuntud antioksüdant ning võib muuhulgas kaasa aidata enneaegse vananemise vältimisele.
Toiduenergia vabaneb täisteraviljadest ühtlaselt ja aeglaselt, seeläbi pikeneb täiskõhutunne ja väheneb ülesöömise oht. Teaduslikud uuringuid on näidanud, et rohkesti täisteraviljatooteid ja kiudaineid sisaldav toit mõjub positiivselt inimese vitaalsusele ja vähendab nii kolesteroolitaset veres kui ka südamehaiguste, teist tüüpi diabeedi ja teatud vähivormide esinemissagedust.
Kui lisada hommikupudrule natuke kookospiima, mille suur väärtus on selles sisalduvad rasvhapped, mis aitavad hoida täiskõhu tunnet kauem ning stabiliseerida veresuhkru järsku langemist, on pool tervislikult toitumise põhimõtetest täidetud. Lisaks aitab kookospiim alandada kolesterooli taset veres, normaliseerida vererõhku ning ennetada infarkti ja insulti.
Samuti on kookospiim kasulik C- ja B-vitamiinirohkuse ja mineraalidest raua, seleeni, kaltsiumi ning magneesiumi poolest. Teadlased usuvad, et kookospiim on mõistlik valik ka kaalulangetamisel, kuna inimese organism suudab selles sisalduvaid rasvu kiiremini energiaks muuta.
Viimase komponendina peaks hommikusöök sisaldama alati valke. Eriti neile, kes soovivad kaalu kontrollimiseks pigem rohkem valku süüa kui muidu, on hea variant lisada purdu hulka kohupiima. See annab rikkalikult valku, et põhiliselt makrotoitained oleks toidukorras olemas.
Kui sa ei ole eriline sooja pudru austaja, saab kõik need komponendid mõnusalt ja maitsvalt panna toorpudru sisse. Öö läbi külmikus valminud toorputru on organismil kergem seedida ja omastada, kuna pikaaegsel ligunemisel tärkliselised lagunevad.
Toorputru ei pea keetma, selle saab mugavalt eelmisel õhtul valmis teha ja külmkappi hommikusöögi aega ootama jätta. Hommikul lisa lihtsalt meelepärased lisandid ning asu sööma. Lisaks on toorpudru valmistamine nii mitmekülgne, kuna saad lisada lõputult erinevaid lisandeid ja igal hommikul ootab sind erinev puder.
Toorpuder marjade ja kohupiimaga(4 portsjonit)
130 g puhastatud õunu
130 g külmutatud maasikaid
200 ml vett
100 ml kookospiima
3 dl (150 g) täistera kaerahelbeid
1 dl (40 g) mandlilaaste
200 g sidrunikohupiima
Valmistamisaeg 5 minutit
Mikserda õunad ja maasikad vee ja kookospiimaga. Sega saadud segu täisterakaerahelveste ja mandlilaastudega ning lisa sisse kohupiim. Tõsta toorpuder külmikusse ja serveeri hommikul meelepärase lisandiga.
Kommentaarid:
Kristel Vokk
Kristel on toitumisnõustaja, kes peab toidublogi nimega „Toidujutud”. Ta peab lugu kvaliteetsest toorainest ja leiab, et tervislikult saab toituda igaüks, kes vähegi soovib. „Tervislik toitumine” ei ole lihtsalt moetermin; selle asemel võiks olla hoopis „teadlik toitumine” ja see peaks huvi pakkuma igaühele, kes soovib elada kauem ilusa, noore ja tervena.