google.com, pub-6282630743791891, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Tatrapada läätsede ja seentega

tratrapada titleTatar sobib hästi nii hommiku-, lõuna kui ka õhtusöögiks, kuna sellest saab valmistada mitmesuguseid roogasid. Tatar sobib lisandina prae kõrvale, pajaroogadesse, supile, salatisse. Tatrajahust saab valmistada nii leiba, pannkooke kui ka küpsiseid. Toortatar sobib leotatuna ja püreestatuna smuutidesse ja sel viisil süüakse seda ka taimse kohupiimana. Samuti saab seda kasutada magustoitudes.

Enamasti peetakse tatart teraviljaks, kuid see pole teravili tavalises mõistes. Nimelt kuulub tatar küll tatraliste sugukonda, kuid tema vili on tegelikult pähkel. Müügil on kahte sorti tatart: röstimata toortatart ja röstitud tatart. Toitaineline koostis ei ole neil väga erinev. Toortatras on veidi rohkem B2- ja B3-vitamiini, vaske ja magneesiumit, kuid teisi toitaineid on nendes enam-vähem võrdselt.

Tatar ei sisalda gluteeni ja seda sobib kasutada ka gluteenivaba dieedi korral. Tatar on kergesti seeditav ning samas toitev.

Tatar on hea magneesiumi- ja kiudainete allikas. Kiudained tekitavad täiskõhutunde, hoiavad seedimise korras ning on toiduks organismi seedetrakti mikroobidele, kellel on oluline roll inimese kaitsevõime tagamisel haiguste eest. Magneesium on vajalik näiteks süsivesikute, rasvade ja aminohapete normaalseks ainevahetuseks, südamelihaste tööks ja vereringe reguleerimiseks ning normaalseks närvitalitluseks.

Tatravalk sisaldab kõiki asendamatuid aminohappeid

Tatras leiduv valk on kõrge kvaliteediga, mis tähendab, et see sisaldab kõiki asendamatuid aminohappeid. Valgud koosnevad aminohapetest, mis jagatakse omakorda asendamatuteks, mida peab saama toiduga, ja asendatavateks, mida organism suudab ise sünteesida.

Kui loomsetes toitudes on olemas kõik vajalikud aminohapped, siis taimsete puhul peab kombineerima erinevaid toite, et organism saaks kõik vajalikud aminohapped kätte. Tatras leiduv valk aga juba sisaldab kõiki kaheksat asendamatut aminohapet.

Fütotoitainetest sisaldab tatar flavonoide. Need ei ole esmavajalikud toitained, kuid neil on tervisele positiivne efekt. Flavonoidid tugevdavad C-vitamiini toimet ja toimivad antioksüdantidena. Antioksüdandid aitavad aeglustada vananemist, kaitsevad krooniliste haiguste eest ja vähendavad haigestumise tõenäosust.

Tatar on hea valik kiirel argiõhtul maitsva ja tervisliku roa valmistamiseks

Kiirel argipäevaõhtul on voki- ja pajaroad hea ja kiire lahendus, et pere maitsvalt ja tervislikult söönuks saaks.

Allpool olevas retseptis on kasutatud röstitud tatart. Kui on soov tatart võimalikult kiiresti valmistada, siis võib selle juba hommikul likku panna. Leotades muutub tatar pehmeks ning alles jääb vaid kerge vokkimise või soojendamise vaev.

Milliseid läätsesid või seeni kasutada, sõltub maitse-eelistustest. Selles retseptis on kasutatud läätsede segu, kuid kõige kiiremini valmivad punased kiirkeeduläätsed. Nende puhul on oluline jälgida, et neid liiga kaua ei keeda, sest siis muutuvad need kiiresti pudruks. Seenevaliku saab samuti igaüks teha vastavalt hooajale või maitse-eelistusele. Roa sisse sobivad nii kukeseened kui ka šampinjonid. Retseptis on kasutatud sügavkülmutatud kukeseeni.

Paprika ja sibul annavad pajaroale värve ja vitamiine

Sibulat tasub roale lisada julgelt. Sibul nagu ka teised laugulised sisaldab väävlit, mida on vaja pea kõigi organismis leiduvate valkude ja ensüümide toimimiseks. Samuti on väävel vajalik antikehade moodustamiseks, kus see osaleb mitmesuguste kehavõõraste ühendite kahjutuks tegemisel.

Tatrapada läätsede ja seentega

  • Tatrapada100 g tatratangu
  • 80 g läätsesid
  • 1 suur sibul
  • 200 g kukeseeni
  • pool paprikat
  • oliiviõli
  • soola, pipart, sojakastet
  • lehtsalatit
  • maitserohelist

3 portsjonit, valmistamisaeg u 30 minutit.

Juhised:

Keeda tatar ja läätsed vees pehmeks. Voki pannil oliiviõlis hakitud sibul ning tükeldatud seened ja paprika. Seejärel lisa tatar ja läätsed ning maitsesta rooga sojakastme, soola ja pipraga. Serveeri koos rohelise lehtsalati ja maitserohelisega.

Kommentaarid:

TervislikToitumine.ee

TervislikToitumine.ee tekstid valmivad vabakutseliste ajakirjanike sulest professionaalsete toitumisnõustajate sisendi abil. Tekstid on üle vaadatud Eesti Toitumisnõustajate Ühenduse poolt ning kooskõlas Eesti riiklikke toitumis- ja liikumissoovitustega.

You may also like...

Värsked toitumise artiklid e-postile