Juurviljasorte pole küll väga palju, kuid meetodeid, kuidas neid toiduks valmistada, on lõputult. Näiteks saab neist teha mahla, süüa neid viilutatult, küpsetatult, praetult, hautatult, paneeritult jne. Peet on üks nendest juurviljadest, millel on tänu oma toitainesisaldusele rohkelt tervist toetavaid omadusi, ükskõik mil viisil seda vilja valmistada.
Peeti nimetatakse ehtsaks raviköögiviljaks, mille puudumine toidulaualt jätab organismi nii mõnestki heast toimest ilma. Peedis on märkimisväärselt mineraalaineid: kõige enam mangaani, mis on vajalik ensüümide aktiveerimiseks, lisaks veel kaaliumit, magneesiumit, rauda, fosforit, vaske, tsinki ja seleeni.
Vitamiinidest sisaldab peet peamiselt C-vitamiini ja B-vitamiine, kuid rohkelt just folaate, mis on eriti vajalikud raseduse ajal. Muidugi peab peeti hindama ka viljas sisalduvate flavonoidide ehk vees lahustuvate punaste värvainete poolest. Need on tugevad antioksüdandid, mis kaitsevad keharakke ning stimuleerivad kogu immuunsüsteemi.
Punapeeti peetakse väga heaks maksa-, neeru- ja põrnahaiguste ravimiks ning on vere ja närvisüsteemi parandaja enamasti just tänu suurele kaaliumi- ja magneesiumisisaldusele. Kiudainete rohkuse tõttu tarvitatakse seda kõhukinnisuse vältimiseks, aga ka põletike, allergia ja astma leevendamiseks.
Tudraõli sisaldab rohkelt oomega-3-rasvhappeid
Selles artiklis oleva retsepti teine oluline komponent on tudraõli, mis on oma omadustelt, tervistavalt toimelt ja kasutamisviisilt sarnane laialt tuntud linaõliga. Tudraseemnete õlisisaldus on 30–46%, kuid erinevalt linaõlist sisaldab tudraõli oomega-3-rasvhappeid ligi kolm korda rohkem.
Tudraõlil on vererõhku langetav ning vereringet parandav toime. Selle tulemusena langetab õli kasutamine uuringute kohaselt järsult südametöö häiretest tingitud äkksurmade riski. Oomega–3-rasvhappe suure sisalduse tõttu turgutab tudraõli ka mälu ning ajutegevust.
Peedi-carpaccio on üks lõbus taimetoiduversioon veiseliha-carpacciost, sest mõnikord on tore nautida neid ilusaid juurvilju just värskelt, lisades vaid külmpressitud tudra- või oliiviõli, natuke magushaput kastet, mäesoola, musta pipart ja veidi ürte.
Peedi-carpaccio neljale
3–4 väikest toorest peeti
Kaste:
2 sl tudraõli
poole sidruni mahl
1 tl agaavisiirupit
Himaalaja soola
musta pipart
musti seesamiseemneid
värsket tüümiani
Valmistamise aeg 7 minutit.
Juhised:
Sega kokku kastme komponendid. Koori peedid või kui kasutad värsket mahepeeti, võid jätta koore peale, kuid pese ja hõõru vilja korralikult. Viiluta peet mandoliiniga väga õhukesteks viiludeks. Laota peediviilud suurele taldrikule ning nirista peale kaste, lisa mustad seesamiseemned ja värske tüümian.
Kommentaarid:
Kristel Vokk
Kristel on toitumisnõustaja, kes peab toidublogi nimega „Toidujutud”. Ta peab lugu kvaliteetsest toorainest ja leiab, et tervislikult saab toituda igaüks, kes vähegi soovib. „Tervislik toitumine” ei ole lihtsalt moetermin; selle asemel võiks olla hoopis „teadlik toitumine” ja see peaks huvi pakkuma igaühele, kes soovib elada kauem ilusa, noore ja tervena.