Tervislik šokolaadikook datlitega

Tervislik šokolaadikookMagustoidud ei pea olema ebatervislikud. Üks võimalus on tervislik kook valmistada kaunviljadest. Kaunviljad on väga kiudainerikkad ning hoiavad koogi mõnusalt niiske, koogi sööja ei saa arugi, et koogis ei ole jahu, valget suhkrut ega piimatooteid.

Lisaks kaunviljadele annavad kiudaineid ka kaerakliid, mis on kaeratera kõige tervislikum osa. Kaerakliid tekivad jahu jahvatamise jääkainena ja sisaldavad rohkesti beetaglükaani, mis on vees lahustuv kiudaine ning aitab vere kolesteroolitaset ja veresuhkrut alandada. Suhkruhaigete insuliinivajadus peaks kaerakliide toimel vähenema. Kliides on veel magneesiumi, fosforit, rauda, tsinki ja foolhapet.

Looduslik magustaja dattel

Magustajana on siinses koogis kasutatud datleid ja pisut kookossiirupit. Datlid on oma biokeemilise koostise poolest sorditi erinevad. Meil müüdavad kuivatatud magusad datlid paistavad silma glükoosi ja fruktoosi kõrge sisaldusega, selle koguhulk viljades võib küündida isegi kuni 65 protsendini. Kuid ei tasu neid looduslikke suhkruid karta, kuna kogu koogi kasulike rasvade ja kiudainerikkus tasakaalustab kuivatatud datlite suhkrusisalduse.

Kuivatatud datlid sisaldavad palju vitamiine ja mineraale: A-, C-, E-, K-, B2-, B5-, B6- vitamiine, rauda, seleeni, magneesiumit, fosforit, kaltsiumit jm. Lisaks on datlites ka kõrge kiudainete sisaldus, mis tavaliselt jääb 6–8% vahele. Veel sisaldavad datlid antioksüdante.

Mõningad uuringud on näidanud, et datlid aitavad ära hoida aneemiat, probleeme luude ja hammastega, südame- ja veresoonkonna haigusi, soolestikuprobleeme, kõhukinnisust, teatud vähivorme. Usutakse, et datlite söömine raseduse ajal muudab sünnituse lihtsamaks (kuna datlite söömine tugevdab emaka (ja ka muid) lihaseid). Datlid avaldavad positiivset mõju ka nahale, silmadele, juustele, immuunsusele, aitavad pidurdada vananemist ja hoida kolesteroolitaset kontrolli all. See kõik teeb datlitest ideaalse magustoidu.

Tervislik šokolaadikook datlitega (8 portsjonit)

  • Tervislik šokolaadikook datlitega1 purk konserveeritud kikerherneid või musti ube
  • 45 g mandlilaaste
  • 45 g India pähkleid
  • 140 g datleid
  • 50 g kaerakliisid
  • 30 g kamajahu
  • 4 sl kookos- või vahtrasiirupit
  • 2 sl kookosõli
  • 1 sl toorkakaod
  • 100 g 70% tumedat šokolaadi
  • ¼ soodat
  • 8 sl vett
  • 50 g külmutatud mustsõstraid

Kookoskate:

  • 100 g kookoskreemi
  • 1 sl kookossiirupit
  • 2 sl kamajahu

Valmistamisaeg 15 minutit + 25 minutit küpsetamist.

Juhised:

Loputa kaunviljad voolava vee all. Leota mandlilaaste ja India pähkleid 2 tundi külmas vees. Vala datlitele peale keev vesi ning leota umbes 10 minutit. Purusta köögikombainis kaunviljad, nõrutatud mandlilaastud, India pähklid ja datlid. Purustamise ajal lisa kookosõli ning kookossiirup. Sega hulka toorkakao, sooda, kamajahu, kaerakliid ja vesi. Sega ühtlaseks. Sulata tume šokolaad ning sega eelneva seguga kokku. Määri ahjuvorm kookosõliga ning vala vormi. Küpseta brownie 180 °C juures 25 minutit. Kui kook on jahtunud, vahusta kookoskoor siirupi ja kamajahuga. Määri enne serveerimist jahtunud koogile.

Kommentaarid

Kristel Vokk

Kristel on toitumisnõustaja, kes peab toidublogi nimega „Toidujutud”. Ta peab lugu kvaliteetsest toorainest ja leiab, et tervislikult saab toituda igaüks, kes vähegi soovib. „Tervislik toitumine” ei ole lihtsalt moetermin; selle asemel võiks olla hoopis „teadlik toitumine” ja see peaks huvi pakkuma igaühele, kes soovib elada kauem ilusa, noore ja tervena.

Loe lisaks...