Täidetud tomatid küüslauguse juustuga
Lõuna-Ameerikast pärit tomatit kutsutakse aedviljaks, kuid tegelikult on see mari. Tomatit kasutasid esimesena inkad ning seda kasvatati juba 700 aastat eKr ka Mehhikos. Tänapäeval on tomat üks enimkasutatavaid aedvilju, mida saab kauplustest soetada aasta ringi. Küll aga on kodumaiste tomatite hooajal, mis kestab keskmiselt südasuvest septembrini, nende maitse tunduvalt aromaatsem kui talvel kauplustest saadaolevatel viljadel. Küll aga ei tasu selles artiklis oleva roa puhul kurvastada, kuna täidis annab tomatitele nii meeldiva maitse, et ka kõik imporditud poetomatid sobivad maitsva roa valmistamiseks.
Tomati kõige märkimisväärsem kasulikkus tuleneb selles sisalduvast lükopeenist, mis on antioksüdant ja mida organism ise ei suuda sünteesida, vaid seda saadakse vaid toidust. Lükopeen jõuab ainevahetuse kaudu vereplasmasse ning seeläbi organitesse. Kõrge lükopeenisisalduse tõttu on ka tomatid punased. Lükopeenisisaldus suureneb tomati kuumtöötlemisel kuni kolm korda. Lükopeen on rasvlahustuv, seepärast suudab keha seda paremini omastada koos rasvaga, näiteks süües tomateid koos oliiviõliga. Tomatites sisalduva lükopeeni mõju südame-veresoonkonna haiguste vähendamiseks ja vähi ennetmiseks on mitmes uuringus tõestatud.
Kuigi tomat on üks enimkasutatavaid toiduaineid, on tomatiallergia on üks levinumaid toiduallergiaid, mida põhjustab just lükopeen. Õnneks on ka kollast värvi tomateid, mis sobivad allergikutele, kes ei talu tomatis leiduvat looduslikku punast värvainet.
Tomatite säilitamisel tasub teada, et viljad on külma vastu tundlikud, seepärast tuleb neid hoida toatemperatuuril ning kui tomatite küpsemist on vaja kiirendada, on hea asetada need koos banaaniga paberkotti. Tomatite maitse tuleb kõige paremini esile, kui korjata neid küpsetena otse varre küljest. Poes müüdavad tomatid korjatakse aga ära rohelisena ning need järelküpsevad etüleenis, seetõttu on nende värv heledam ning maitse vähem intensiivne. Et teha parimaid valikuid, on soovitatav osta tumepunaseid tomateid ning soovitavalt ökoloogilisi, kuna need sisaldavad vähem mürke.
Allpool oleva retsepti järgi saab tomatist valmistada mõnusa ja lihtsa roa, mida võib süüa eraldiseisvalt kerge einena, kuid lisandiks võib ka valmistada mõne toekama salati, kala– või liharoa. Pealt küpsenud kergelt krõbe juust ning maitserikas täidis muudab selle roa nii hõrgutavaks, et võib tekkida soov kogu portsjon korraga ära süüa.
Täidetud tomatid küüslauguse juustuga (3 tk)
- 3 keskmisest suuremat tomatit
- 60 g tomati- ja basiilikumaitselist toorjuustu
- 60 g riivitud juustu
- 1 küüslauguküüs
- väike punt tilli
- Himaalaja soola
- oliiviõli
Valmistamisaeg 20 minutit.
Juhised:
Lõika tomatite kasvupoolne osa väikese terava noaga ära ja uurista tomati sisu välja. Sega kokku toor- ja riivitud juust. Purusta küüslauk ja haki till ning sega need juustu sisse. Täida tomatid juustuseguga ning tõsta ahjuvormi. Nirista peale pisut kvaliteetset külmpressitud oliiviõli ning maitsesta Himaalaja soolaga. Kuumuta ahi grillrežiimil 200 °C-ni ning tõsta tomatid 15 minutiks küpsema. Serveeri tomateid iseseisva kerge einena või lisandiks värske salati, kala- või liharoa juurde.