Gluteenivaba šokolaadikook
Gluteenivaba toitumise juures on kõige suuremaks väljakutseks ilmselgelt igasugused küpsetised. Kuna gluteen ehk kleepvalk on see, mis paneb taigna kerkima ja hoiab selle struktuuri, siis gluteenivabades küpsetistes peab gluteen olema millegagi asendatud. Gluteenivabade küpsetiste puhul on lisaks gluteenivabadele jahudele ühe alternatiivina hea kasutada ka kaunvilju – näiteks ube.
Kaunviljad on väga head kiudainete allikad, mida inimese keha vajab seedimisel tekkivatest jääkainetest vabanemiseks. Kaunviljadel on ka suhteliselt madal glükeemiline koormus võrreldes rafineeritud jahudega. Mustad oad sisaldavad aeglaselt seeduvaid süsivesikuid, mistõttu tekitavad kauaks täiskõhutunde ja stabiliseerivad veresuhkru taset. See on iseäranis oluline neile, kel on oht haigestuda diabeeti. Mustades ubades leiduvad kiudained hoiavad ka seedimise ärksana. Kuna kaunviljad ei sisalda peaaegu üldse rasva, tuleb ka selles koogis kasutada rasvaineid, milleks kasutame tervislikuma variandina kookosõli.
Kookosõli kasulikkusest on palju räägitud. Kuna inimese keha vajab küllastumata rasvhapete kõrval ka küllastunud rasvhappeid, siis on kookosõli oma olemuselt küllastunud rasvhapete allika tervislikum versioon. Kookosõlis sisalduvad küllastunud rasvhapped erinevad loomsetest küllastunud rasvhapetest oma rasvhapete ahela pikkuse poolest. Samuti ei ladestu kookosõlis sisalduvad rasvhapped kehas rasvana, vaid organism kulutab need kiiresti energia tootmiseks.
Kookosõli sisaldab erinevaid rasvhappeid, mis annavad sellele nii immuunsust tõstva toime kui bakterite, viiruste ja algloomade vastase mõju. Kookosõlis sisalduvat kaprüülhapet kasutatakse ka seenhaiguste poolt tekitatud põletikuvastaseks raviks. Kookosõli ei tõsta halva kolesterooli sisaldust veres ning ühe kaaluühiku kohta sisaldab see vähem kaloreid kui ükski teine toidurasv – üks gramm kookosõli sisaldab vaid 6,8 kcal, muud õlid keskmiselt 9 kcal.
Tihti tekitab inimestes segadust, mis vahe on kookosrasval ja -õlil. Rasvaks nimetatakse küllastunud rasvhapete kooslust, seega oleks õigem öelda „kookosrasv“, kuid kuna kookosõli on 26°C juures vedelas olekus, kasutatakse tervise ringkondades terminit „kookosõli“.
Et kindel olla, kas tegemist on kvaliteetse kookosõliga, on heaks orientiiriks otsida sõnu „külmpressitud“ või „virgin” ehk “neitsikookosõli“ ja eelistada mahetooteid. Külmpressitud kookosõlile on omane meeldivalt magus kookosaroom ja suussulav tekstuur.
Gluteenivaba šokolaadikook (12-15 tk)
- 440 g (2 purki) musti ube
- 6 sl külmpressitud kookosõli
- 70 g rafineerimata roosuhkrut
- 4 muna
- 1 sl toorkakaod või kakaopulbrit
- 175 g 70% šokolaadi (soovi korral piimavaba)
- 2 sl mandlijahu
- 1 tl küpsetuspulbrit
Rabarberi-peedimoos
- 200 g värsket rababerberit
- 20 g rafineerimata roosuhkrut
- 25 ml vett
- 1 tl peedipulbrit
Valmimisaeg 25 minutit
Juhised:
Pese konservoad jooksva vee all korralikult puhtaks. Eralda munakollased. Püreesta köögikombainis oad koos roosuhkru, kookosõli, kakaopulbri ja munakollastega. Peale sobiliku konsistentsi saavutamist lisa mandlijahu ja küpsetuspulber. Vahusta munavalged 1 tl. suhkruga tugevaks vahuks. Sulata tume šokolaad ning lisa püreestatud ubade segule. Sega ettevaatlikult hulka vahustatud munavalged ning vala küpsetuspaberiga kaetud 8 cm x 30 cm piklikku ahjuvormi. Küpseta 175 C°-ni eelkuumutatud ahjus 15 minutit. Moosi keetmiseks tükelda rabarber ning tõsta suhkru ja veega täidetud väikese potiga pliidile. Lase keema tõusta, keeda 4 minutit ning eemalda pliidilt. Lase pisut jahtuda ja sega sisse peedipulber.
Tõsta kook jahtuma ning söö rabarberi-peedimoosiga.