Tervislikud kommid maapähklivõi ja meega

Tervislikud kommid maapähklivõi ja meega Kui oled maiasmokk, aga soovid maiustada tervislikult, siis võib see retsept meeldivalt üllatada. Järgmistel kordadel eelistad poekommidele neid tervislikke meest, maapähklitest ja kaerahelvestest valmistatud maiuseid.

Pähklid on väga kõrge toiteväärtusega, sisaldades rohkesti valku, taimseid rasvu, vitamiine ja mineraale. Peotäis pähkleid tagab poole päevasest proteiinivajadusest, mistõttu võiks neid julgelt tarbida vahepalana söögikordade vahel.

Arvatakse, et pähklid on tõenäoliselt ühed vanimad loodusannid, mida inimene hakkas toiduks kasutama. Nendes sisalduvad mineraalained kaalium, magneesium, kaltsium ja mangaan osalevad ainevahetusprotsessides ja luude tugevdamises.

Maapähkel ehk arahhis on tegelikult kaunvili, mis valmib mullas ja sarnaneb välimuselt oaga. Just seetõttu polegi maapähklid tegelikult pähklid, vaid maapähklitaime seemned. Taime kasvades tärkavad kollased isetolmlevad õied. Pärast tolmlemist tungib taime sigimikust pinnasesse väike raag, mille otsas asub maapähklikauna alge. Kaun hakkab mullas kasvama horisontaalses asendis ja omandab peagi meile tuttava kuju. Üksainus taim võib kasvatada kuni 40 maapähklit.

Maapähkel on valgurikkam kui muna või klaas piima

Maapähklid sisaldavad rohkesti kaltsiumi, magneesiumi ja rauda, mis on vajalikud punavereliblede moodustumisel ja aitavad parandada vereloomet. Maapähklites leiduvad eeterlikud õlid parandavad seedimist.

Retseptis kasutatud maapähklivõi on valmistatud röstitud ja purustatud maapähklitest. Poest ostetud maapähklivõi puhul tuleb aga jälgida pakendiinfot, et teada, kas sellesse on lisatud suhkrut või taimeõlisid. Alati tuleb valida puhas maapähklivõi.

Kõikidest pähklisortidest on maapähkli valgusisaldus kõige suurem ning isegi suurem kui piimatoodetes, munas ja kalas. Väidetavalt annavad klaasitäis piima ja kaks maapähklivõiga tehtud võileiba 83% kasvava lapse päevasest valguvajadusest. Maapähkel sisaldab palju linoolhapet, mis mõjub hästi kõrgvererõhuhaigetele ning selles sisalduvad rasvad koosnevad 85,5% ulatuses küllastumata rasvhapetest.

Küllastunud rasvhapetest sisaldab maapähkel ja maapähklivõi rohkelt oomega-6-rasvhapet, mis on põletikku soodustav rasvhape. Põletikulised protsessid on inimesele vajalikud ja olulised, kuid neid peab hoidma kontrolli all ning tasakaalu säilitamiseks tuleb tarbida oomega-3 rikkaid toiduaineid nagu tšiiaseemed või kala.

Lisaks saab 100 g maapähklitest 100% päevasest mangaanikogusest, mida on vaja peamiselt mitme ensüümi aktiveerimiseks ning on seeläbi oluline valkude, süsivesikute, rasvade ja kolesterooli ainevahetuses. Mangaan on vajalik normaalseks aju- ja närvidetööks ning kollageeni tootmisel, samuti kaltsiumi imendumisel ja veresuhkrutaseme reguleerimisel.

Mesi kui kodumaine supertoit

Teine peamine koostisosa, milleta tervisekomme valmistada ei saa, on mesi. Juba vanal ajal on suured mõtlejad pidanud mett üheks tähtsamaks tervisetugevdajaks, aktiivse elu pikendajaks ning paljude haiguste ravijaks. Mesi kuulub koos viigimarjade, datlite ja pähklitega nende toiduainete hulka, mis aitavad inimorganismil muu toidu puudusel ellu jääda.

Mesi on väga maitsev, aga ka tervisele tõeliselt kasulik kooslus, mille täpset retsepti ei tea keegi. Teada on aga fakt, et üks tilgake mett on ühe mesilase elutöö. Inimesed on mesilaste elutööd hinnanud ja mett erineval moel tarvitanud juba viimased 2500 aastat.

Siiski ei ole mesi üksnes maitsev dessert, vaid inimesele mitmeti vajalik bioaktiivsete ja toitvate elementide kompleks. Naturaalses mees on keskmiselt 17,2% vett; 0,4–0,8% täisväärtuslikke valke ja 81,3% suhkruid. Mesi on palju tervislikum kui suhkur, sest peale kergesti imenduva glükoosi ja fruktoosi sisaldab see veel palju muudki kasulikku. Meest on leitud C-vitamiini, enamiku B-rühma vitamiine ja K-vitamiini, samuti hulga mineraalaineid. Mee tõeline koostis sõltub õitest, millelt nektar on korjatud.

Väga tähtsad koostisosad on ka ensüümid, millest mees leidub diastaasi, invertaasi ja katalaasi. Nende ülesanne on kiirendada kas otseselt või kaudselt toitainete keemilist muundumist organismis. On arvatud, et ilma ensüümideta ei omasta keha ka kõige toitvamat toitu.

Mesi sisaldab antioksüdante, mis on kehas efektiivsed vabade radikaalide eemaldajad. Selle tulemusena paraneb immuunsüsteem ning tänu antimikroobsetele omadustele parandab mesi halvasti paranevate haavade lõhna ja kiirendab nende paranemist, stimuleerides kudesid haavapiirkonnas.

Uuringud on näidanud, et mesi on suurepärane abimees sportlike võimete parandamises. See aitab hoida veresuhkrutaset, taastada lihasenergiat ja glükogeenitaset pärast trenni, et olla järgmiseks treeninguks töövalmis ja heas vormis. Seega soovitatakse enne treeningut süüa üks lusikatäis mett, et jätkuks rohkem jaksu aktiivseks tegevuseks. Energiakommid on suurepärane suutäis enne treeningut, sisaldades nii kiudaineid, süsivesikuid, valke kui ka rasvu.

Tervislikud kommid maapähklivõi ja meega (u 24 tk)Tervislikud kommid maapähklivõi ja meega .

  • 4 dl täisterakaerahelbeid
  • 3 sl mett
  • 3 sl maapähklivõid
  • 1 sl tšiiaseemneid
  • 1 sl kookoshelbeid
Juhised:

Sega kõik koostisosad korralikult kokku. Lase segul veidi aega külmkapis olla, et kaerahelbed saaksid maapähklivõi ja meega läbi imbuda. Seejärel vormi märgade kätega suupärased pallikesed. Säilita õhukindlas karbis külmkapis.

Kommentaarid

Kristel Vokk

Kristel on toitumisnõustaja, kes peab toidublogi nimega „Toidujutud”. Ta peab lugu kvaliteetsest toorainest ja leiab, et tervislikult saab toituda igaüks, kes vähegi soovib. „Tervislik toitumine” ei ole lihtsalt moetermin; selle asemel võiks olla hoopis „teadlik toitumine” ja see peaks huvi pakkuma igaühele, kes soovib elada kauem ilusa, noore ja tervena.

Loe lisaks...