Tursamaksasalat D-vitamiiniga
D-vitamiini on toidust vajalikus koguses suhteliselt keeruline omastada. Abiks on toiduained, mis sisaldavad teistest rohkem D-vitamiini, näiteks tursamaks, looduslikult kasvanud metsaseened ja munakollased. Kui kõik need kombineerida üheks toitvaks salatiks, on toiduga antud endast sõltuv, et organism oleks piisavalt D-vitamiiniga rikastatud.
Tursamaks on ka heaks oomega-3-rasvhapete allikaks, kuid konservi sildilt tuleks lugeda, missugust õli on kasutatud, sest võib olla, et kasutatud on oomega-6 rikkaid taimeõlisid. Võimaluse korral tuleks eelistada tursamaksa omas mahlas või oliiviõlis.
Vutimunad võib asendada ka tavaliste kanamunadega, kuid tähele tuleks panna, et kanamunade keemisaeg on pikem. Vutimunade toiteväärtus on kanamunade omast kõrgem, samuti sisaldavad need rohkem vitamiine ja mineraale.
Tursamaksasalat (kahele)
- 6 vutimuna
- 60 g šampinjone või teisi metsaseeni
- 1 küüslauguküüs
- 1 spl oliiviõli
- 100 g erinevaid salatilehti (beebispinat, lambsalat jt)
- 120 g kirsstomateid
- 2 viilu tumedat rukkileiba
- 2 spl seemnesegu (kõrvitsa-, seesami-, päevalille-)
- 2 spl oliiviõli
- 100 g tursamaksa
- 15 g rohelist sibulat
- ½ tl sidrunipipart
- ¼ tl Himaalaja soola
Valmistamisaeg 10 minutit
Juhised:
- Pane vutimunad külma veega keema. Kui vesi on keema tõusnud, kurna munad ning vala peale külm vesi.
- Nõruta tursamaks üleliigsest õlist, sega kokku hakitud sibula ja maitseainetega.
- Viiluta seened ja küüslauk, prae kergelt oliiviõlis ja tõsta jahtuma.
- Rösti rukkileib rösteris või ahjus krõbedaks, tükelda noa abil või köögikombainis peeneks. Soovi korral rösti veel kuumal pannil oliiviõlis krõbedamaks.
- Rebi salatilehed suupärasteks tükkideks, poolita kirsstomatid, koori vutimunad ja poolita. Tõsta kõik kompomendid taldrikule, vormi tursamaksasalatist väikesed pallid ning lisa salatile. Puista salat üle seemneseguga ja vala peale kvaliteetset oliiviõli.