Kaneel vähendab küllastunud rasvade liigtarvitamise mõjusid
Kõrge rasvasisaldusega toitude liigtarvitamist peetakse suureks riskifaktoriks kardiovaskulaarsete haiguste põhjustamisel, sest rasvased toidud võivad viia kehakaalu suurenemiseni, diabeedini ja teiste kahjulike terviseseisunditeni. Uued uuringud aga näitavad, et võib olla võimalik vähendada osa sellest riskist lisades dieedile kaneeli.
Teadlased leidsid, et rottidel, kes sõid 12 nädalat kõrge rasvasisaldusega toitu millele oli lisatud kaneeli, tõusis kehakaal ja kõhuümbruse rasvakogus vähem ning neil olid tervislikumad rasva, suhkru ja insuliini tasemed veres kui rottidel, kellele anti sama rasvasisaldusega toitu ilma kaneelita.
Uuringu kaasautor Dr. Vijaya Juturu ja ta kolleegid ettevõttest OmniActive Health Technologies Inc esitlesid hiljuti Ameerika Südameliidu poolt Minneapolises korraldatud “Arterioskleroosi, Tromboosi ja Vaskulaarbioloogia/Perifeersete Vaskulaarhaiguste Teaduslikul Konverentsil” oma leide.
Südame- ja veresoonkonnahaigus (SVH) on üldnimetus tervisehädadele, mis mõjutavad südant ja veresooni, sealhulgas südameatakk, insult ja südamehaigused.
Südame- ja veresoonkonnahaigused on Eestis nii meeste kui naiste puhul peamine surma põhjus, tappes üle 8000 inimese igal aastal.
Dieet ja toitumine mängib olulist rolli SVH puhul. Ebatervislik dieet – nagu kõrge rasvasisaldusega toitude liigtarbimine – võib põhjustada ülekaalulisust, 2. tüüpi diabeeti, kõrget kolesterooli taset ja teisi terviseseisundeid, mis põhjustavad halba kardiovaskulaarset tervist.
Juturu väitel näitas uuring, et kaneel (maitseaine, mis saadakse ladina keelse nimega Cinnamomum perekonda kuuluvate puude koorest) sisaldab polüpenooli, millel on põletiku ja oksüdeerumise vastased omadused, mis seetõttu võib vähendada riskifaktoreid SVH haigestumiseks, mida põhjustab halb dieet.
Kaneel kaitseb organismi põletiku ja oksüdatiivse stressi vastu
Teadlased toitsid rotte 12 nädalat kõrge rasvasisaldusega dieediga, millele oli lisatud kaneeli ja võrdlesid neid kontrollgrupi rottidega, kes said täpselt sama toitu aga ilma kaneelita. Närilistel on 99% ulatuses inimestega sarnased geenid ja neid peetakse parimaks inimese haiguste mudeliks.
Meeskond leidis, et kaneeli sisaldava dieediga rottidel oli väiksem kehakaal ka kõhuümbruse rasvakogus, kui neil kellel kaneel dieedis puudus. Samuti oli kaneeli söönud rottidel tervislikum vere glükoosi ja insuliini kontsentratsioon ja parem lipiidide profiil (vere test, mida kasutatakse SVH riski hindamiseks) kui kontrollgrupi rottidel.
Lisaks avastati, et kaneeli söönud rottidel oli organismis vähem molekule, mida seostatakse rasva ladestumisega aga ka rohkem põletiku ja oksüdeerumise vastaseid molekule.
Antioksüdandid kaitsevad organismi oksüdatiivse stressi eest, mis tekib kui antioksüdantide ja vabade radikaalmolekulide tasakaal saab rikutud. See omakorda aga põhjustab suure hulga tervisehädasid nagu näiteks südameatakk ja südamehaigused aga on ka üks põhjus, mida seostatakse organismi kiirema vananemisprotsessiga.
Oma uuringule tuginedes usuvad Juturu ja ta kolleegid, et kaneel aitab vähendada suure küllastunud rasvade sisaldusega dieetide kahjulikke mõjusid ja järeldavad, et kaneeli lisamine dieedile vähendab hüperlipideemiat, põletikku ja oksüdatiivset stressi läbi organismi kaitsemehhanismide käivitamise.
Kaneelil on palju häid omadusi
Kaneeli peetakse põhjusega üheks kõige võimsamaks maitseaineks ja inimkond on seda ravimiseks kasutanud tuhandeid aastaid. Ka tänapäeval on kaneeli kasutamine tervise parandamiseks paljudes kultuurides aukohal tänu paljudele tervise jaoks kasulikele omadustele rääkimata magusast ja soojendavast maitsest.
Juba eelpool mainitule lisaks võib välja tuua veel mitmeid häid omadusi, mis kaneelil on organismi tervisele:
-
Kaitseb südame tervist alandades halva kolesterooli taset ja vererõhku
Spetsiaalsed kaneelis leiduvad ühendid aitavad alandada kogu kolesterooli taset, kusjuures alaneb vaid halva kolesterooli tase samal ajal kui hea kolesterooli tase jääb samaks. Kaneel alandab ka vererõhku, mis on üks olulisemaid südamehaiguste ja insuldi põhjustajaid. Uuringud näitavad ka, et kaneel aitab kaasa vere hüübimisele ja kiirendab sellega verejooksu peatumist. Ühtlasi kiirendab kaneel ka vereringlust ning soodustab kahjustunud kudede paranemist, sealhulgas südamekoed, mis vajavad uuendamist, et edukalt võidelda südamehaiguste vastu.
-
Võitleb diabeediga
Kaneel on tuntud ka diabeedi vastase toimega. See aitab alandada veresuhkru taset ja suurendada organismi tundlikust insuliini suhtes, mis on ülioluline hormoon, et hoida veresuhkru taset tasakaalus. Uuringud on näidanud, et kaneel blokeerib teatud ensüüme nimega alaniinid, mis aitavad kaasa glükoosi imendumisele veres. Seetõttu vähendab kaneeli tarbimine peale suure suhkrusisaldusega toidu tarbimist verre jõudva glükoosi taset, mis on eriti kriitiline neile kellel on diabeet.
-
Pidurdab kognitiivsete võimete langust ja kaitseb ajufunktsioonide säilimist
Uuringud näitavad, et kaneeli üks antioksüdandina toimivast omadustest aitab kaasa ka aju võimele kaitsta end neuroloogiliste häirete, näiteks Alzheimeri ja Parkinsoni tõbi, tekkimise eest. Kaneel aktiveerib organismis proteiinid, mis kaitsevad ajurakke mutatsioonide ja kahjustuste tekkimise eest. See omakorda vähendab oksüdatiivse stressi kahjulike mõjusid ja peatab rakkude suremist ja enesehävitust.
-
Võib aidata vähendada vähki haigestumise riske
Oma antioksüdantsete omaduste tõttu aitab kaneel kaitsta organismi DNA kahjustuste, raku mutatsioonide ja vähkkudede kasvamise vastu. Kaneelis leiduv ühend nimega tsinnaamaldehüüd pärsib vähirakkude kasvu ja kaitseb DNA-d kahjustuste eest samal ajal soodustades vähirakkude enesehävitusprotsessi.
-
Võitleb infektsiooni ja viirustega
Kaneel on looduslik aine, millel on organismis tugev mikroobide, seente ja viiruste vastane toime. Immuunsust tugevdav toime on peidus kaneeli eeterlikes õlides. Kaneeli kasutatakse paljudes kultuurides loodusliku ainena, mis aitab võidelda kahjulike infektsioonide ja viiruste vastu. Kaneelil on koguni nii võimas immuunsussüsteemi tugevdav toime, et mõned uuringud näitavad, et selle tarbimine aitab vähendada HIV viirusega nakatumise ohtu.
-
Kaitseb hammaste tervist ja värskendab hingeõhku
Uuringud on avastanud, et kaneelis leiduvad ekstraktid kaitsevad suu mikroflooras elava bakteri vastu, mis põhjustab halba hingeõhku, hammaste lagunemist ja hambaauke. Kaneeli eeterlikud õlid on seejuures näidanud hammaste tervise seisukohalt palju paremaid tulemusi kui teised looduslikud taimeekstraktid. Sarnaselt piparmündile saab kaneeli edukalt kasutada ka närimiskummi maitseainena tänu oma loomulikule suud värskendavale toimele. Kuna kaneelil on juba suus oleva halva bakteri vastane toime pole vaja mingite täiendavate kemikaalide lisamist. Seetõttu kasutatakse kaneeli ka näiteks hambavalude, hambahaiguste ja suuhaavandite ravimisel.
-
Parandab naha tervist
Kaneelil on antibiootiline ja antimikroobne toime, mis kaitseb nahka ärrituste, lööve, allergiliste reaktsioonide ja infektsioonide vastu. Kaneeli eeterlike õlide kandmine otse nahale võib aidata alandada põletikku, paistetust, valu ja punetust.
-
Aitab võidelda allergiatega
Uuringud on näidanud, et allergikud leiavad tihti leevendust kaneeli tarbimisest. Tänu põletikku alandavale toimele on kaneel edukas tavapäraste allergia sümptomite vastu võitlemisel.
-
Sobib kasutamiseks magusainena ilma täiendava suhkru lisamiseta
Tänu oma loomulikule magusale maitsele võimaldab kaneeli kasutamine vähendada suhkru tarbimist toitudes. Kaneeli suur eelis suhkru ees on, et see ei sisalda suhkruaineid ja kaloreid. Proovige kaneeli näiteks tee, kohvi jogurti ja puuviljade maitsestamiseks. See aitab vähendada tarvitava suhkru kogust, lisa kaloreid ja kehakaalu.
-
Kasutatav loodusliku toidu säilitusainena
Üks kaneeli kõige vähem teatud hea omadus on see, et seda saab kasutada toidu säilitamisel. Uuringud on näidanud, et kui puuvilja viljaliha katta kaneelilehe ekstraktiga seisab see kauem värskena.
Tänaseks on avastatud ligemale 250 erinevat kaneeliliiki. Tseiloni ja Cassia kaneelid on neist kaks kõige tuntumat. Mõlemal on eelpool mainitud head tervislikud omadused, kuid kui peaksite kahe vahel valima, siis võtke Tseiloni kaneel, sest tema tervislike omadusi peetakse veidi tugevamaks.
Artikli toob teieni ArtiaClinic – ilukirurgia erakliinik Viimsis