Enamik soolaseid salatikastmeid on valmistatud kas õlidest või piimatoodetest. Kui on soov valmistada kaste, mis ei sisalda piima ning ei ole läbipaistev õlikaste, siis on võimalik valmistada see toortatrast.
Toortatar on väga kasulik toiduaine. Sellest valmistatud road on organismile hästi omastatavad ning annavad pikaaegse täiskõhutunde. Kui seda kombineerida värskete köögiviljade ja kvaliteetse kalaga, on tervist turgutav roog olemas.
Toortatraks nimetatakse tatart, mille kestad on eemaldatud mehaaniliselt, mis on idanemisvõimeline ja milles on säilinud kõik kasulikud omadused. Tumedad tatratangud on pruuniks muutunud, kuna nende kestad on eemaldatud, aurutades tangu kõrgemal temperatuuril. Kuumtöötlemise tõttu puudub neil idanemisvõime ning need sisaldavad vähem kasulikke toitaineid. Tatar on ravimtaim – selle regulaarne tarbimine aitab ennetada paljusid hädasid ning ravida juba ilmnenud haigusi.
Tatar sisaldab kõiki asendamatuid aminohappeid
Sageli peetakse tatart ekslikult teraviljaks, kuid tegelikult on see rabarbri ja oblikate sugulane. Tatar on seega täielikult gluteeni- ehk teraviljavalgu vaba. Tatar sisaldab kõiki üheksat asendamatut aminohapet, mida organism ise toota ei suuda. Tavapäraselt on nende aminohapete allikaks loomsed toidud: liha, muna, piimatooted. Inimestele, kes loomseid saadusi ei tarbi, on tatar seega väga oluline toiduaine.
Mineraalide ja vitamiinide poolest on toortatral palju tervist toetavaid funktsioone. See sisaldab rohkelt E-, A- ja P-vitamiini ning mitut B-vitamiini, lisaks ka väiksemas koguses C- ja K-vitamiini. Mineraalainetest leidub toortatras rohkelt magneesiumi, mangaani, vaske ja fosforit ning samuti rauda, kaaliumit, tsinki, seleeni ja väävlit.
Selline tatras sisalduv vitamiinide ja mineraalide komplekt puhastab organismi ainevahetuse lõpp-produktidest ja raskemetallidest ning takistab trombide teket. Lisaks sisaldab toortatar antioksüdante, mis toetavad maksa- ja seedetrakti tegevust ning võivad aidata võidelda vähi või südamehaiguste tekkimise vastu.
Lõherullid toortatrakastme ja värske salatiga (neljale)
200 g soolatud lõhefileed
punt jääsalatit
rohkelt kollaseid ja punaseid kirsstomateid
Kaste:
100 g toortatart
1 avokaado
3 sl vett
2–3 tl sidrunimahla
1 tl seesamiseemneõli või tahhiinit
rohelist sibulat
Himaalaja soola
Serveerimiseks musti seesamiseemneid
Juhised:
Alusta salatikastme valmistamist eelmisel õhtul. Selleks pane toortatar külma vette ligunema ning tõsta külmikusse.
Enne salati valmistamist loputa toortatar korralikult jooksva vee all läbi. Vala toortatar kannmikserisse, lisa avokaado, seesamiseemneõli või tahhiini, Himaalaja sool, sidrunimahl, roheline sibul ja vesi. Püreesta kannmikseris ühtlaseks.
Tükelda jääsalat, poolita kirsstomatid ning tõsta taldrikule. Keera soolatud lõhefilee lõigud rulli, tõsta salatile ja tomatitele ning vala peale kaste. Soovi korral raputa peale veel musti seesamiseemneid.
Kristel on toitumisnõustaja, kes peab toidublogi nimega „Toidujutud”. Ta peab lugu kvaliteetsest toorainest ja leiab, et tervislikult saab toituda igaüks, kes vähegi soovib. „Tervislik toitumine” ei ole lihtsalt moetermin; selle asemel võiks olla hoopis „teadlik toitumine” ja see peaks huvi pakkuma igaühele, kes soovib elada kauem ilusa, noore ja tervena.