Juba sajandeid on teatud, et okaspuudes on inimorganismile palju vajalikke aineid ja seetõttu on neid ka rahvameditsiinis ja toidulaual kasutatud.
Kuusevõrsed on kevadel kuuseokste otstesse ilmuvad helerohelised kasvud, mida võib niisama krõmpsutada, lisada erinevatesse toitudesse või sügis-talviseks hooajaks varuks koguda.
Kui tänapäeval pakub kevadeti värskete noorte kuusevõrsete närimine lihtsalt maitsevaheldust, siis sajandeid tagasi oli sellel oluline roll C-vitamiini puudusest tingitud skorbuudi vältimises.
Arenevate okkatupsude hapuka maitse tagavadki nii sidrun- kui askorbiinhape ehk C-vitamiin. Võrsetes leidub raua-, kroomi-, vase-, alumiiniumi- ja mangaanisoolasid.
Kuusevõrsed aitavad kurguvalu leevendada
Kuusekasvude eriline aroom on tingitud kergesti lenduvatest eeterlikest õlidest ja kergelt mõrkja lisameki annab vaigu- ja parkainete koosmõju. Viimaste toime on mikroobidevastane, mistõttu aitab kuusevõrsetee just ägedate või krooniliste hingamisteede põletike korral.
Peenestatud kuusevõrsetega võib maitsestada tavalist joogivett – kui võrsed lisada veekannu, imab vesi kasulikud ained endasse. Kuusevõrsed on hea lisand smuutidele ja värskele salatile.
Samuti võib kuusevõrsetest ja meest valmistada siirupit, mida sobib kasutada nii köharavimina, kurguvalu peletajana kui ka erinevate toitude maitsestajana. Hästi sobib kuusevõrsesiirup kokku liharoogadega, eriti ulukilihaga, samuti sobib seda lisada teele, kohvile ja muudele jookidele.
Et noorte võrsete kogumise aeg on piiratud, saab neid mugavalt parajate portsudena sügavkülma panna (karbis, fooliumis või soonkinnisega kotikeses) või toidukuivatis kuivatada. Arvestama peaks, et säilitamisel võivad aroomikus ja värvus pisut kaduda, kuid hea on säilitatud võrsetega siiski aasta ringi oma toidulauda rikastada. Kuusevõrsete korjamiseks on sobiv koht vähemalt saja meetri kauguselt sõiduteest.
Kui lisada kuusevõrsed koos mäesoolaga toorjuustule, saab sellest maitsva dipikastme köögiviljade kõrvale või kreemisema maitse andja suverullidele. Kindlasti tasub segu proovida ka krõbedal rukkileival määrdena.
Suverullid on Vietnami köögist inspireeritud riisipaberisse mähitud värsked köögiviljad. Suverullid ehk värsked kevadrullid on mõnus kerge lõunasöök või vahepala, mida saab teha nii lihaga kui ka lihata.
Täidise valimisel saab igaüks ise oma fantaasial lennata lasta, aga tavaliselt käib rulli sisse paari erinevat sorti värskeid köögivilju, riisi või mungoa peenikesed nuudlid, erinevaid värskeid ürte ja liha/kala/mereande. Selles retseptis on kasutatud suverullide täidisena vaid värskeid köögivilju ja kuusevõrsekreemi.
Kuusevõrsed suverullides 3–4 inimesele
Kuusevõrsekreem:
300 g maitsestamata toorjuustu
30 g kuusevõrseid
1 tl Himaalaja soola
Purusta kannmikseris paar minutit toorjuust koos kuusevõrsete ja Himaalaja soolaga.
Suverullid:
10 riisipaberit
Värsket kurki
Porgandit
Redist
või muid meelepäraseid köögivilju/lisandeid
Valmistamisaeg 10–15 minutit
Juhised:
Lõika kurgist, porgandist ja redisest pikad peenikesed tikud või kasuta spiraallõikurit, millega valmistatakse köögiviljanuudleid.
Kasta riisipaber kümneks sekundiks toasooja vette. Laota see puitalusele või lõikelauale. Tõsta riisipaberi endapoolsesse äärde kurki, porgandit ja redist või muid meelepäraseid köögivilju. Lisa peale supilusika täis kuusevõrsekreemi.
Tõsta endapoolne äär üle köögiviljade ja täidise ja hakka rullima. Kui jõuad riisipaberi keskele, tõsta riisipaberi ääred mõlemalt küljelt täidise peale keskele kokku. Jätka rullimist, kuni saad ilusa pikliku suverulli.
Tee niimoodi kõigi kümne riisipaberiga. Serveeri kohe! Võid soovi korral suverulle kasta kuusevõrsekreemi sisse.
Kristel on toitumisnõustaja, kes peab toidublogi nimega „Toidujutud”. Ta peab lugu kvaliteetsest toorainest ja leiab, et tervislikult saab toituda igaüks, kes vähegi soovib. „Tervislik toitumine” ei ole lihtsalt moetermin; selle asemel võiks olla hoopis „teadlik toitumine” ja see peaks huvi pakkuma igaühele, kes soovib elada kauem ilusa, noore ja tervena.