Valgurikas retsept: veiseliha-suvikõrvitsakotletid läätsesalatiga

Valgud on universaalsed asendamatud toitained, mille varusid inimese kehas ei talletata, seega tuleb valke tarbida igapäevaselt. Toitumissoovituste järgi võiks umbes 80% söödavast valgukogusest pärineda taimsest toorainest ning ülejäänud 20 % võiks olla loomset päritolu.

Loomset päritolu valgurikkad toiduained on liha, kala, muna ja juustud. Taimsest toorainest on valgurikkad erinevad kaunviljad, sh läätsed, mida sisaldab ka alljärgnev retsept.

Võimalusel kasuta kotlettide valmistamiseks lihaveise hakkliha, mis on parimate maitseomadustega. Mahlasust lisab kotlettidele aga suvikõrvits. Alternatiivina lihale haakub sama salatiga ideaalselt ka Feta juust, mis on samuti valgurikas.

veisekotletidVeiseliha-suvikõrvitsakotletid (4-le)
  • 300 g lihaveisehakkliha
  • ca 10 cm jupp suvikõrvitsat
  • meresoola
  • värskelt jahvatatud musta pipart
  • 0,5 tl tšillihelbeid (soovi korral)
  • 1 sl tomatipastat
  • värsket tüümiani
  • 1 muna
  • õli praadimiseks
Valgurikas retsept: veiseliha-suvikõrvitsakotletid läätsesalatigaLäätsesalat (4-le)
  • ca 50 g punaseid läätsi
  • 16 kirsstomatit
  • 2 avokaadot
  • 8 redist
  • peotäis lutserni idandeid
  • 1 sl röstitud päevalilleseemneid
Salatikaste
  • 0,5 dl külmpressitud oliiviõli
  • 3 sl sidrunimahla
  • 1 tl täisterasinepit (Dijon)
  • vajadusel veidi soola
  • värskelt jahvatatud musta pipart
Valmimisaeg 30-40 minutit. Juhised:

Alusta toidu tegemist kotlettide valmistamisega. Riivi suvikõrvits jämeda riiviga ning pane see ühes hakklihaga kaussi ja sega omavahel läbi. Lisa järgemööda maitseained – sool, pipar, soovi korral tšillihelbed, tomatipasta ja tüümian (nopi varte küljest vaid lehekesed, tüümiani varred on söömiseks liiga jäigad). Samuti lisa muna ning sega kotletitainas ühtlaseks.

Vormi maitsestatud hakklihamassist pätsikesed ning küpseta neid õliga kergelt kaetud kuumal pannil mõlemalt poolt maksimaalset 1 minut. Tõsta kotletid ahjuvormi ning küpseta veel 15 minutit 220-kraadises ahjus.

Kotlettide küpsemise ajal valmista salat. Keeda läätsi tüümianioksa ja soolaga maitsestatud vees umbes 7 minutit; väldi ülekeetmist. Salati jaoks on parem, kui läätsed jäävad kergelt al dente ehk nende tekstuuri on tunda. Kurna läätsed ja jahuta need külma vee all.

Tükelda avokaado, kirsstomatid ja redised ning aseta need kaussi. Lisa keedetud läätsed ja lutserni idandid, samuti röstitud päevalilleseemned. Salatikastmeks sega kokku külmpressitud oliiviõli, sidrunimahl ning lisa maitseks täisterasinepit. Nirista kaste salatile vahetult enne kotlettide valmimist. Viimasena tõsta salatile kotlet.

Kommentaarid

Aet Trisberg

Aet on tervislike eluviiside austaja, kes kohendab ka kõige patusemad retseptid tervislikuks. Ta hindab kvaliteetset ja ökoloogiliselt puhast toorainet, mis on maitsva ja täisväärtusliku toidu valmistamise aluseks. Aet kirjutab toidublogi „Aet köögis” ning õpib magistriõppes ajakirjandust ja kommunikatsiooni.

Loe lisaks...