Tomati-peedisupp rohke rauaga

Punane peet ja spinat on ideaalne kombinatsioon rauarikka toidukorra valmistamiseks. Eriti tuntud on spinati võime taastada inimese energiavarusid ning parandada vere kvaliteeti, andes rohkem elujõudu.

Peet sisaldab märkimisväärselt palju mineraalaineid, näiteks kaaliumi, magneesiumi, fosforit, koobaltit, joodi ja rauda. Vitamiinidest B1-, B2-, B3- ja C-vitamiini. Muidugi peab peeti hindama ka tema flavonoidide, vees lahustuvate punaste värvainete poolest. Need on tugevad antioksüdandid, mis kaitsevad meie keharakke. Punapeet maitseb magusalt, sest see sisaldab umbes 10–12% suhkruid, millest enamus on sahharoos.

Viimaste aastate uuringutega on selgunud, et peedil on tugevad mürgiseid aineid väljutavad omadused ning et peedis sisalduvad ained stimuleerivad inimese immuunsüsteemi ja parandavad vereloomet – seda eriti kuumtöötlemata peedi puhul. Toorest peeti tuleb siiski alguses ettevaatlikult tarbida, kuna iga kõht ei pruugi suurt peedikogust välja kannatada. Maitse parandamiseks ja ilusa värvi hoidmiseks võib peeditoitudele lisada hapusid mahlu või sidrunhapet.

Erinevate tervisemurede korral tuleb peeti ka erinevalt töödelda. Mõnedel puhkudel, näiteks külmetuse raviks, on soovitatav just toores peedimahl, teistel juhtudel võib see olla aga välistatud, näiteks seedimisprobleemide korral.

Spinati tervislikud omadused on tingitud sellest, et selles leidub rohkesti rauda, mis aitab reguleerida hapniku transporti ja punaste vereliblede tööd. Spinatis leiduv beetakaroteen ja C-vitamiin töötavad koos, et kaitsta soolestikku vabade radikaalide kahjustava mõju eest. Samal ajal on spinatis suures koguses leiduv A- ja C- vitamiin kasulikud ka südamele. Need antioksüdandid töötavad meie heaks, et hoida ära kolesterooli oksüdeerumist, mis võib omakorda põhjustada põletikku arterite seintel.

Tumerohelises spinatis leiduvad klorofüllirikkad ühendid ja eelkõige foolhape aitavad ka ennetada DNA- kahjustusi ning mutatsioone käärsooles, pärssides võimalike vähirakkude edasiarengut ja levikut. Lisaks aitab spinatis leiduv magneesium alandada kõrget vererõhku.

Spinatit ei ole soovitatav keeta vees rohkem kui 1 minut, et vältida toitainete kadu ja säilitada selle mahe maitse. Populaarseks viisiks on spinati söömine toorelt, näiteks lisades seda värsketesse salatitesse ja smuutidesse. Spinati kuumtöötlemisel kaotab ta tänu oma rohkele veesisaldusele poole oma mahust. Samas on sügavkülmutatud spinat oma toitaineterohkuse poolest võrdne värske spinatiga.

Tomati-peedisupp (neljale)peedisupp

  • 500 g peeti
  • 440 g purustatud tomateid
  • 100 g spinatit
  • 0,5 l köögiviljapuljongit
  • 1 tl panang karripastat
  • 50 ml kookospiima
  • peotäis värsket basiilikut
  • peotäis värsket punet
  • Himaalaja soola
  • musta pipart
  • oliiviõli

Serveerimiseks:

  • loputatud konserv-kikerherneid
  • kõrvitsaseemneid

Valmimisaeg 30 minutit

Rösti tükeldatud peeti 180C ahjus oliiviõli ja Himaalaja soolaga umbes 25 minutit. Vala potti köögiviljapuljong, lisa röstitud peet, värske spinat ja purustatud tomatid. Kuumuta pisut ning püreesta saumikseriga. Lisa karripasta, kookospiim ja maitsetaimed ning purusta ühtlaseks. Maitsesta soola ja pipraga. Serveeri jooksva vee all loputatud kikerherneste ja kõrvitsaseemnetega.

Kommentaarid

Kristel Vokk

Kristel on toitumisnõustaja, kes peab toidublogi nimega „Toidujutud”. Ta peab lugu kvaliteetsest toorainest ja leiab, et tervislikult saab toituda igaüks, kes vähegi soovib. „Tervislik toitumine” ei ole lihtsalt moetermin; selle asemel võiks olla hoopis „teadlik toitumine” ja see peaks huvi pakkuma igaühele, kes soovib elada kauem ilusa, noore ja tervena.

Loe lisaks...