TervislikToitumine.ee saamislugu

Sellest nädalast alustame tervisliku toitumisega seotud lugude ilmutamist. Esialgu plaanime avaldada ühe, hiljem kaks artiklit nädalas. Lugejatele hakkame pakkuma lihtsaid ja praktilisi nippe teadlikumaks toitumiseks. Siinse looga soovime avada telgitaguseid, kust selline idee tuli, miks me lehte teeme ja mida meilt järgnevatel kuudel oodata võib.

Tervislik toitumine

Me ei tee toitumisrevolutsiooni, aitame teadlikult toituda.

Kõik sai alguse isiklikust vajadusest

Mul on osaliselt tööst lähtuvalt kalduvus õhtuti hiljem süüa. Mõned kuud tagasi otsisin internetist infot, kuidas seda tegevust hea unega kooskõlla viia. Tegin otsingu instinktiivselt inglise keeles. Olen nõnda toimetanud juba aastaid, kuna elan vanast ajast teadmises, et eesti keeles ei leia tavaliselt Google’ist käsu peale suurt midagi või on tekst nii teaduslik, et aju tõrgub seda vastu võtmast.

Olen kindel, et pole ainuke, kes tervise või toitumisega seotud küsimuste puhul sarnaste probleemide otsa põrkub ja on sunnitud pöörduma vastusteks ingliskeelse meediaruumi poole. Pärast järjekordse inglisekeelse kiire ja kasuliku toitumisnõuande saamist tabasin ennast mõttelt – huvitav, mis infot üldse eesti keeles on võimalik toitumise teemal leida?

Eelkõige huvitas mind just tervislik toitumine. Pean ennast üldiselt teadlikuks toitujaks, kuigi pean lugu ka mittesoovitavate toitude ja jookide nimekirjas olevatest asjadest. Seetõttu ei peagi ennast niivõrd tervislikuks toitujaks, vaid just teadlikuks toitujaks. Viimasel ajal on tervisliku toitumise jälgimine pea religioossed mõõtmed võtnud. Iga teise toiduaine taga, mida oleme harjunud sööma, kummitavad mingid jubedad haigused ja absoluutsed tõed, mis ei arvesta erinevate inimeste iseärasustega. Kas tõesti peab toitumine nii keeruline olema?

Kahjuks minu kiire otsing Eesti internetimaastikul kinnitas, et ühtset kohta, kust tasakaalus ja lihtsasti loetavat tervisliku toitumise infot saab ja kus ei pea teadma keelt sõlme ajavaid termineid ei ole. On sadu kui mitte tuhandeid eesti lehti, kus on võimalik saada tervisliku toitumise teemal teatud infokilde, kuid laiulatuslikult ja süvitsi minevaid saite on vähe. Kahjuks nendel üksikutel lehtedel, milleni oma otsinguga jõudsin, oli teave minu jaoks antud liiga keeruliselt ja raskesti loetavalt. Peale paari artikli läbi klõpsimist jäid mul siiski kõik küsimused vastuseta ja pöördusin pettunult tagasi inglisekeelse inforuumi poole.

Meie arvates ei peaks see kõik nii keeruline olema. Soovime pakkuda kergesti loetavat eestikeelset alternatiivi toiduleksikonidele ja toitumisreligiooni kalduvustega kanalitele.

Tervisliktoitumine.ee sisu

Soovime rõhuda lihtsas keeles edasi antud põhjalikule teemakäsitlusele. Kõik lood saavad olema sisukad ja annavad välja korraliku essee mõõdu, sellest ka esialgu suhteliselt hõre ilmumiskava. Senistest eestikeelsetest infoallikatest soovime eristuda tasakaalustatud teemakäsitlusega, vältides võimaluste piires meditsiinilisi termineid.

Esialgsel hinnangul võib tunduda, et kõige lihtsam viis lugejaid saada on ilmutada artikleid vormis :„10 kiireimat viisi rannavormi saavutamiseks”, kuid meie soov ei ole teha veel ühte „naistekat”. Meie eesmärk on lahti seletada erinevaid toitumise põhiprintsiipe, käsitledes eestlaste toidulaual olevate toiduainete plusse ja miinuseid. Esimeste näidetena võite siit leida kirjutise meie ühise lemmiku, musta leiva kohta.

Tervisliku toitumise soovitused

Tulevikus võib oodata tervislikke retsepte ja toiduvalmistamis soovitusi

Eesmärk on leida tasakaal teemade lihtsuse ja süvitsi käsitlemise vahel. Seetõttu ootame lugejate tagasisidet ja soovime oma auditooriumi aktiivselt kaasata sisu valmimisse. Lõpuks teeme antud lehte vaid oma lugejate huve silmas pidades. Tagasiside andmiseks on meil olemas vihjerubriik ja Facebooki-leht. Samuti ootame elavaid arutelusid iga artikli kommentaariumisse ja Facebooki-lehele.

Peale selle teeme üldise sisu kvaliteedi nimel aktiivselt koostööd toitumisekspertidega, kes aitavad tagada teemade erialase kvaliteedi. Kindlasti võtab kuu-kaks aega, kuni saame oma kontseptsiooni ja sisu formaadi nii paika, et saaksime hakata ilmumissagedust suurendama. Seega võite tulevatel nädalatel näha mitmeid uuendusi, nagu retseptisoovitused, rikkalik pildimaterjal jne. Rõhutan veel kord, et soovime aktiivselt koguda lugejate tagasisidet, et koos lehte paremaks teha.

Tervislik toitumine on eluviis

Meie eesmärk on aidata inimestel tervislikumalt ja tasakaalustatumalt toituda. Info saab olema suunatud „tavalisele inimesele”. Seetõttu arvestame kõigi meile omaste toitumispahedega ja eesmärk ei ole käivitada uut toitumisrevolutsiooni, kus näiteks kartulile hävingut ennustatakse. Selle asemel tahame avada kartuliga seotud toitumise erinevaid külgi, andes soovitusi, kuidas seda parimal viisil tarbida. Kui kartuliarmastus on liiga suur ja valmistab endalegi muret, siis soovimegi oma nõuannetega pakkuda alternatiive, kuidas kartuli liigtarbimise juurest tasakaalustatud toitumiseni jõuda. Näiteks kartuli asemel soovitame rohkem tarvitada tatart, tange, ube jne.

Soovime kaasa aidata viimasel ajal Eestis aset leidva tervislikuma toitumise trendile. Meie tekstid saavad olema eelkõige harivad ja mõtlema panevad. Kindlasti soovime vältida avalikust turundustorust tulevat käskivat ja hoiatavat kõnemaneeri. Soovime inimestesse sisendada positiivsust ja aidata leida enda eelistustest lähtuvalt sobiliku menüü, mille abil sisse viia enda ja enda lähedaste elukvaliteeti parandavad kohendused. Tulevikus peaks meie lehele ajapikku lisanduvate artiklite hulgast igale toitumisküsimusele vastuse saama.

Lisaks lugejate toitumisharjumustele soovime rikastada ka üldist Eesti internetimeedia maastikku, mida domineerivad kahe traditsioonilise meediagrupi väljaanded. Rahvusvahelise kogemuse põhjal usume, et kitsamatel teemadel on ka väiksematel väljaannetel internetis võimalik vägagi edukas olla, kuna saame pakkuda lugejakesksemat sisu.

Tervisliku toitumise toovad teieni

Tegelikult on tegemist segavõistkonnaga. Nii nagu plaanime oma kirjutistes hoida mõlemale soole sobivat joont, on ka meie kollektiivis sooline võrdsus ideaalses balansis. Lisaks meie enda kirjutajatele on meil plaan rikastada oma lehte ka külaliskirjutajatega teistest väljaannetest ning lisada infot erialaproffidelt.

Kirjutajate kollektiivi oleme veel kokku panemas – kui teate mõnda tervisliku toitumise kirega kirjavirtuoosi, siis oleme alati valmis uusi inimesi kaasama. Kuigi enamik meie kirjutajaid on ajakirjandusliku taustaga, siis hea meelega kaasaksime meie segavõistkonda blogi- ja sotsiaalmeediamaailma tundvaid andeka sulega toitumishuvilisi. Hetkel on veel vaba portaali peatoimetaja koht.

Tel Aviv, d-vitamiin

D-vitamiini rohke talvine Tel Aviv

Minust endast: olen 30ndate keskpaiga poole sihtiv noormees. Olen viimased 7-8 aastat oma elust elanud peamiselt väljaspool Eestit. Mul on olnud õnn (või õnnetus) tihedamalt kokku puutuda Briti ja Iiri toidukultuuriga, kuid viimastel aastatel olen vahetanud oma dieedi kergemate Vahemere toitude vastu Tel Avivis, Iisraelis.

Minu töine karjäär sai alguse üle kümne aasta tagasi Eesti Päevalehe internetiväljaannetes müügiarendusega tegeledes. Pärast seda olen teinud rahvusvahelise tiiru erinevates meedia- ja tehnoloogiaettevõtetes nagu Google. Viimastel aastatel olen seotud olnud rohkem ja vähem edukate idufirmadega. Eesti lugejatele võiksid ehk midagi öelda ettevõtted Voog (varem Edicy), Plumbr ja SimilarWeb. Käesolev ettevõtmine annab mulle võimaluse rohkem tähelepanu pöörata toiduarmastusele ja pöörduda tagasi minu internetimeedia juurte juurde.

Soovime omalt poolt kõigile mõnusat lugemist ja loodame olla tubliks sõbraks, kes aitab teil enda ja oma lähedaste toitumise läbimõeldumaks muuta.

Kommentaarid

Elor Pruvli

Elor on suur spordisõber, kes on viimastel aastatel järjest rohkem hakanud huvi tundma tervisliku toitumise vastu. Lisaks TervislikToitumine.ee tegemisele meeldib talle teha ja vaadata sporti. Erilised lemmikud on korvpall, jalgpall, ujumine ja jooksmine. Praegu on tema kodupaigaks Tel Aviv Iisraelis, kuid varem on ta elanud ka Londonis ja Dublinis lisaks kodusele Tallinnale.

Loe lisaks...