google.com, pub-6282630743791891, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Tervislik šokolaadine metspähklikreem, mis soodustab seedimist

Šokolaadine metspähklikreem.Tegemist ei ole just madala kalorsusega roaga, kuid selline magustoit on täis rikkalikke toitaineid ning kaalub üles igasuguse muu suhkru baasil valmistatud magustoidu. Maitselt meenutab see Nutella šokolaadikreemi, kuid see ei sisalda lisatud valget suhkrut, piima ega palmiõli. Samuti sobib see magustoit veganlikku, gluteenivaba ja paleotoitumist järgivale inimesele.

Selles šokolaadikreemis võib kasutada nii tooreid kui ka röstitud sarapuupähkleid. Röstitud metspähklitega ei ole valmiv roog küll toormagustoit, kuid annab pisut sügavama pähklimaitse. Samas annavad leotatud toored metspähklid värskema maitse ning on kergemini seeditavad, kuna organism omandab veega aktiveeritud pähklitest toitaineid kergemini.

Pähklite leotamine hõlbustab seedimist

Leotamine on väga vana Aasiast pärit toiduvalmistamise viis, mis annab pähklitele looduslikult sarnased tingimused, et seemned ja pähklid saaksid aktiveeruda ning ensüümide toel taimeks areneda. Inimese jaoks aitab see deaktiveerida seedimist ärritavaid ühendeid ning teha toitained organismi jaoks kergemini kättesaadavaks.

Lihtsustatult öeldes on ensüüme kahte tüüpi: seedeensüümid, mis aitavad kehas toitu osakesteks lagundada, ja metaboolsed ensüümid ehk ainevahetuse ensüümid, mis tegelevad kehas energiatootmise ja organismi puhastamisega.

Pikaajalisem leotamine neutraliseerib pähklitest antitoitained ehk ühendid, mis takistavad kehal toitaineid kergemini omastada. Erinevate pähklite ja seemnete leotamisaeg on väga erinev, kuid keskmiselt tugevamaid pähkleid (mandlid, metspähklid, Kreeka pähklid, makadaamiapähklid jt) on hea leotada 7–12 tundi, kuid India pähklitele sobib neljatunnine leotamine, kuna need on hästi pehmed. Leotatud pähklitest saab väga palju maitsvaid toite valmistada, samas saab neid edukalt ka niisama süüa, kuna need muutuvad leotades mõnusalt krõmpsuks.

Metspähkli ehk sarapuupähkli rasvasisaldus on üle 50% ning enamiku sellest moodustavad monoküllastumata rasvhapped. Selline rasvhappeline koostis on küll energiaküllane, kuid aitab kergemini moodustada hemoglobiini, langetada kolesteroolitaset ning teha kahjutuks vabu radikaale.

Metspähklis leidub hulk B-rühma vitamiine ja rohkesti E-vitamiini, andes 100 grammi söömisel 89% soovitatavast päevasest E-vitamiini kogusest. Lisaks sisaldavad metspähklid veel taimseid valke ja mineraalainetest palju vaske.

Magustoidu kaunistamiseks on kasutatud purustatud kakaoube, tükeldatud tumedat šokolaadi ja sarapuupähkleid. Nendele lisaks võib serveerimiseks kasutada hapukaid marju või muid käepäraseid komponente.

Šokolaadine metspähklikreem (neljale)

  • Šokolaadine metspähklikreem.4 dl leotatud metspähkleid
  • 5 dl kookospiima
  • 4 sl toorkakaod
  • 4 sl leotatud datleid või agaavisiirupit
  • 50 g tumedat šokolaadi
  • näpuotsatäis soola
  • vanillisuhkrut

Valmistamisaeg: 15 minutit

Juhised:

Leota metspähkleid üleöö leiges vees. Mõõda kannmikserisse kõik komponendid peale tumeda šokolaadi ning purusta mõnusaks kreemiks. Sulata šokolaad ja lisa kreemi sisse. Vala šokolaadikreem klaasidesse ning tõsta külmkappi tahenema. Enne serveerimist kaunista meelepäraste komponentidega.

Kommentaarid:

Kristel Vokk

Kristel on toitumisnõustaja, kes peab toidublogi nimega „Toidujutud”. Ta peab lugu kvaliteetsest toorainest ja leiab, et tervislikult saab toituda igaüks, kes vähegi soovib. „Tervislik toitumine” ei ole lihtsalt moetermin; selle asemel võiks olla hoopis „teadlik toitumine” ja see peaks huvi pakkuma igaühele, kes soovib elada kauem ilusa, noore ja tervena.

You may also like...

Värsked toitumise artiklid e-postile