Pad Thai kanafilee ja idanditega

Pad Thai kanafilee ja idudegaPad Thai on üks Tai klassikalisemaid ja populaarsemaid vokiroogi ning aeg-ajalt arutletakse, kas see on piisavalt tervislik toit. Kas üks toit saab üldse olla tervislik või ebatervislik?

Kõik sõltub pigem sellest, kui tihti midagi süüakse ning mida ülejäänud ajal suhu pistetakse. Samuti ei tähenda tervislik toitumine endale maitsvatest asjadest loobumist.

Teada on see, et organismil on vaja tasakaalustatud toitumist, millega saab keha vajalikul määral valke, rasvu, süsivesikud, kiudaineid, vitamiine, mineraalaineid jne. See retsept ongi selline, mis võib-olla pealtnäha ei tundu tervislik, kuid siiski on selles piisavalt loomseid valke, süsivesikuid, rasvu, vitamiine ja mineraalaineid

Vitamiinirikkad idandid

Idandid on populaarsust kogunud viimase paari aastaga. Neid võib ise kasvatada või osta poest. Toitainete poolest on tulemus täpselt sama, ise idandades tuleb vaid märkimisväärne hinnavahe.

Idandite imeline vägi seisneb selles, et idanemise ajal tekivad idus sellised ained, mida enne kuivas seemnes polnud ning mis hiljem taime kasvades kaovad. Kuiva seemne idandamisel äratab niiskus kõik taime kasvamiseks vajalikud vitamiinid, ensüümid, mineraalained ning see kõik saab inimorganismile kättesaadavaks.

Peamiselt tekib seemne idandamisel C-vitamiin, mida kuivas seemnes enamasti ei ole. Oluliselt suureneb väärtuslike B-rühma vitamiinide kogus, mis on head just siis, kui inimesi kimbutab sügis-talvine energiapuudus. Mitmekordistub E-vitamiini sisaldus ning mineraalainetest on idandites rohkem kaaliumi, magneesiumi ja rauda. Tänu kiudainerikkusele puhastavad idandid organismi ning tekitavad täiskõhutunde.

Kanafilee toetab immuunsüsteemi

Kanafileed kohtab aktiivsete inimeste toidulaual tihti, kuna see sisaldab rohkelt valke ning väheses koguses rasvu. Toitumissoovituste järgi peaks inimene saama päevas kuni 1 g valku kehakilogrammi kohta ja umbes 10–20% päevasest energiavajadusest peaksid katma valgud. Kanafilee sisaldab 100 g kohta 30 g valku. Kanafilees olevad valgud on lihaste arengule vundamendiks, toetavad tervislikku kehakaalu ning vastutavad ka teiste organismi struktuuride, näiteks rakkude ja luude heaolu eest.

Toitainetest sisaldab kanaliha enim seleeni, mis on oma olemuselt antioksüdant, aidates võidelda vabade radikaalide vastu ning toetada seetõttu immuunsüsteemi ja tõstes kilpnäärme hormoonide ainevahetust.

Kanafilee sisaldab märkimisväärses koguses asendamatut aminohapet trüptofaani ja B5-vitamiini, millel on kehale rahustav toime, kuna tõstab heaoluhormooni serotoniini tootmist. B-vitamiinid vastutavad ideaalselt toimiva ainevahetuse eest, kus nende ülesanne on organismi energiaga varustamine põhitoitainete ainevahetuses ning seedeelundkonna lihaste toonuste säilitamisel.

Pad Thai kanafilee ja idanditega neljale

  • Pad Thai kanafilee ja idudega180 g riisinuudleid
  • 250 g kanafileed
  • 2 muna
  • 3 sl röstitud maapähkleid
  • rohelist sibulat
  • idandatud mungube
  • laimi
  • oliiviõli
Kaste:
  • 1 sl tamarindipastat
  • 4 sl kalakastet
  • 2 sl kookospalmisuhkrut
  • 1 sl sojakastet
  • 0,5 tl tšillipulbrit
  • Lisandiks värsket salatit või tomatit

Valmistamisaeg 15 minutit

Juhised:

Valmista esmalt kaste, selleks lahusta tamarindipasta paaris supilusikatäies kuumas vees. Lisa juurde ülejäänud kastmeained ning kuumuta, kuni suhkur on sulanud. Sega pidevalt ning tõsta toidu valmimiseni jahtuma.

Riisinuudlite eelvalmistamiseks tõsta nuudlid suuremasse kaussi ja vajadusel murra väiksemaks, vala nuudlitele peale keev vesi. Leota, kuni nuudlid on peaaegu pehmed, selleks kulub umbes 3–4 minutit. Vala kuum vesi ära, loputa nuudleid sõelal külma vee all ning tõsta kõrvale.

Klopi munad eraldi kausis kahvliga lahti. Kuumuta vokkpannil õli. Prae selles kanafilee kuldseks ning võid liha korraks kõrvale tõsta. Vala pannile peene joana munad, sega pidevalt, et muna jääks tükiline. Lisa nuudlid ja kaste. Sega korralikult, et nuudlid saaksid kastmega korralikult kokku. Lisa pannile eelnevalt praetud kanafilee. Tõsta portsjonid taldrikule. Lisa juurde hakitud röstitud maapähklid ja mungoa idud. Lõpuks lisa roheline sibul ja pressi roale peale värsket laimimahla. Parim on süüa Pad Thai’d kohe koos värske salati või kirsstomatitega.

Kommentaarid

Kristel Vokk

Kristel on toitumisnõustaja, kes peab toidublogi nimega „Toidujutud”. Ta peab lugu kvaliteetsest toorainest ja leiab, et tervislikult saab toituda igaüks, kes vähegi soovib. „Tervislik toitumine” ei ole lihtsalt moetermin; selle asemel võiks olla hoopis „teadlik toitumine” ja see peaks huvi pakkuma igaühele, kes soovib elada kauem ilusa, noore ja tervena.

Loe lisaks...