Mustsõstrakook toorjuustuga

MustsõstrakookKuidas ühendada kook ja tervislikkus? Vahel võib see tunduda ületamatu raskusena, aga tasub meelde tuletada, et ka koogi söömine võib kuuluda tervislikku toitumise juurde. Mis tähendab seda, et tervislikkuse seisukohast on oluline jälgida, mida süüa ülejäänud ajal.

Siinses retseptis on kokku saanud põhjamaine supermari must sõstar, toorjuust ning valge šokolaad. Jõuluhõngu annavad põhjale lisatud piparkoogid. Koogile ei tule lisada suhkrut, mis kindlasti ei tähenda et kook poleks magus. Tegu on pigem kergema ja hapukama maitsenüansiga. Valge šokolaad ja marjad sisaldavad lisatud ja ka naturaalseid suhkruid, seega ei ole täiendavalt vaja suhkrut juurde panna.

Mustsõstra antioksüdandid säilivad ka töötlemisel

Antud koogile lisab tervislikkust kindlasti must sõstar, ravimtaimena hinnatud juba 12. sajandil. Värskeid ja kuivatatud marju, noori lehti, õisi, varsi ja mahla kasutatakse mitmesuguste haiguste leevendamiseks. Seda ilmselt seetõttu, et must sõstar on väga väärtuslik ja tervislik põhjamaine vitamiini- ja energiaallikas.

Täisküpsetes mustades sõstardes on vähem pektiinaineid ja mahla pressimine sellistest marjadest on tõhusam kui vastselt tumeda värvuse omandanud marjadest. Samas keediste ja marmelaadi valmistamisel võiks kasutada just vastküpsenud marju, milles on rohkem želeerivate ja säilivust parandavate omadustega pektiinaineid. Pektiinirikkaid marju soovitatakse süüa soolehaiguste, maohaavade, kõhukinnisuse ja ka kiiritustõve korral.

Uuringud näitavad, et musta sõstra antioksüdatiivsus säilib ka marjade töötlemisel. Keediseid ei soovitata siiski üle aasta säilitada, sest pikaajalisel seismisel väheneb C-vitamiini ja antotsüaanide sisaldus. Sügavkülmutamisel tuleb parema säilivuse ja kvaliteedi huvides marjad külmutada võimalikult kiiresti (-18° kuni -24° C juures), sest siis moodustuvad viljas väikesed kristallid ja sulades säilitab mari oma kuju.

Kui marju soovitakse talvel kasutada magustoidus või niisama süüa, tuleks lisada ka natukene suhkrut, et säiliks marjade värvus, maitse, aroom ja kuju. Samuti säilib suhkruga marjades paremini C-vitamiin. Vees lahustuvatest vitamiinidest on musta sõstra marjades veel organismi kasvu ja arengut soodustavat, loote normaalseks arenguks ning vereloomeks vajalikku B-rühma vitamiini foolhapet, seda rohkem kui nt virsikus, viigi- ja viinamarjades. Samuti sisaldavad sõstrad palju teisi vitamiine ja mineraale.

Mustsõstrakook.Mustsõstrakook-toorjuustuga 6-le:

  • 600 g maitsestamata toorjuustu
  • 300 g külmutatud musti sõstraid
  • 200 g valget šokolaadi ( nt Ritter Sport tervete metspähklitega)
  • 3 lehte želatiini
  • 100 g Digestive küpsiseid
  • 50 g piparkooke
  • 50 g võid

Valmistamise aeg 35 minutit + öö külmkapis.

Juhised:

1) Purusta küpsised ja piparkoogid ning sega sulatatud võiga. Suru küpsisemass 20 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja ning tõsta täidise valmimise ajaks külmkappi.

2) Purusta kannmikseris natukene sulanud mustad sõstrad. Kui marjad on veel külmunud, võid lisada 100 ml kuuma vett.

3) Pane želatiinilehed külma vette paisuma. Samal ajal sulata valge šokolaad. Mikserda kokku toasoe toorjuust, purustatud mustad sõstrad, sulatatud valge šokolaad ja sega ühtlaseks. Pigista paisunud želatiinilehed üleliigsest veest kuivaks ning sulata lehed väheses keemiseni kuumutatud vees, lisa paar tl täidist sulanud želatiini sisse ning sega ühtlaseks. Vala segu ülejäänud täidise hulka ning sega kiirelt läbi. Vala täidis küpsisepõhjale, silu ühtlaseks ning aseta külmkappi tahenema.

4) Enne serveerimist kaunista meelepäraselt (pildil on kaunistusena kasutatud kookoslaaste ja külmutatud musti sõstraid)

Kommentaarid

Kristel Vokk

Kristel on toitumisnõustaja, kes peab toidublogi nimega „Toidujutud”. Ta peab lugu kvaliteetsest toorainest ja leiab, et tervislikult saab toituda igaüks, kes vähegi soovib. „Tervislik toitumine” ei ole lihtsalt moetermin; selle asemel võiks olla hoopis „teadlik toitumine” ja see peaks huvi pakkuma igaühele, kes soovib elada kauem ilusa, noore ja tervena.

Loe lisaks...