Läätse retsept: magneesiumirikas leivamääre

Läätse retseptMagneesium on mineraalaine, mille olemasolu organismis sõltub oluliselt inimese enda eluviisist. Kuna organism on iga päev võimeline talletama ainult murdosa vajalikust magneesiumikogusest, on magneesiumipuudus kerge tekkima. Kõige sagedamini põhjustavad magneesiumipuudulikkust valed toitumisharjumused. See puudutab ka dieedipidajaid, kes end toiduga liialt piiravad. Esimesteks ohumärkideks on tavaliselt valulikud jalakrambid ja n-ö jooksvad sipelgad kätel ja jalgadel, silmalaugude tõmblemine, aga ka püsiv väsimus ja närvilisus.

Antud retseptis on mitu magneesiumirikast toiduainet kokku pandud. Läätsed, kõrvitsaseemned, päikesekuivatatud tomatid ja petersell moodustavad äärmiselt maitsva magneesiumirikka leivamäärde või ka dipikastme köögiviljadele.

Kaunvilju ja ka läätsesid peetakse tervislikuks ja täisväärtuslikuks toiduks. Läätsed on ühed nendest taimedest, mida on kasvatatud juba eelajaloolisest ajast alates ning need sisaldavad korralikus koguses valke, süsivesikuid kui ka rikkalikult lahustuvaid kui ka lahustamatuid seedetegevust soodustavaid kiudaineid.

Läätsedest saab lisaks magneesiumile ka kaaliumit, rauda ja fosforit, samuti tsinki, vaske, ning mitmeid B-vitamiine. Kuna läätsede valguline koostis ei ole inimese jaoks piisav, siis on hea tarbida läätsesid koos täiendavate täisteratoodetega, mis annavad kokku täisväärtusliku valkude ühendi. Läätsedest saab väga maitsvaid suppe, samuti saab neid lisada salatitele ning ka pajaroogadele.

Kõrvitsaseemned on ühed magneesiumirikkamad seemned. Arheoloogid avastasid Mehhiko koobastest jälgi, et kõrvitsaseemned olid kasutusel juba 7000. aastal e.m.a ning põliste Ameerika indiaanlaste toidulaual olid need väga tähtsal kohal. Eriti tarvitati neid ravi eesmärgil.  Kõrvitsaseemnete toitainete valik on rikkalik just mineraalide osas, sisaldades rohkesti magneesiumit, fosforit, rauda ja vaske. Samuti sisaldavad kõrvitsaseemned ühendeid, mis aitavad kaasa kolesterooli alandamisel, depressiooni leevendamisel ja hea une tagamisel. Lisaks sisaldavad kõrvitsaseemned veel tublisti E- ja B-vitamiini.

Läätse retsept leivamäärdeks (6–7 portsjonit)

  • 100 g punaseid läätsesidLäätse retsept: leivamääre
  • 50 g kõrvitsaseemneid
  • 50 g päikesekuivatatud tomateid oliiviõlis
  • 10 g peterselli
  • 1 küüslauguküüs
  • 6 g oliiviõli
  • 1 tl suitsutatud paprika maitseainet
  • Himaalaja soola
  • Värskelt jahvatatud musta pipart
Serveerimiseks:
  • Täisteraleiba
  • Värsket spinatit
  • Avokaadot

Valmistamise aeg 15 minutit

Juhised:

Keeda punased läätsed kergelt pehmeks, maitsesta soolaga. Mikserda jahtunud läätsed, kõrvitsaseemned, väiksemaks hakitud päikesekuivatatud tomatid, küüslauguküüs, petersell. Lisa oliiviõli ja pisut vett ning püreesta ühtlaseks. Maitsesta suitsutatud paprika, soola ja värskelt jahvatatud pipraga.

Serveeri täisteraleiva, värske spinati ja avokaadoga.

Kommentaarid

Kristel Vokk

Kristel on toitumisnõustaja, kes peab toidublogi nimega „Toidujutud”. Ta peab lugu kvaliteetsest toorainest ja leiab, et tervislikult saab toituda igaüks, kes vähegi soovib. „Tervislik toitumine” ei ole lihtsalt moetermin; selle asemel võiks olla hoopis „teadlik toitumine” ja see peaks huvi pakkuma igaühele, kes soovib elada kauem ilusa, noore ja tervena.

Loe lisaks...