Kreeka salat oliiviõliga

Klassikalist Kreeka salatit tuntakse ja valmistatakse ka väljaspool Kreekat. Kreeka salat koosneb krõmpsuvatest köögiviljadest, millele on lisatud fetajuustu ning kastmeks külmpressitud oliiviõli ja sidrunimahla segu.

Kreeka salati õnnestumiseks on vajalikud päikeseküpsed köögiviljad ning kvaliteetne oliiviõli. Parim valik salatisse on esimese külmpressi ehk rafineerimata oliiviõli, mis on saadud viljade mehaanilisel pressimisel ning mida pole keemiliselt töödeldud. Kuna külmpressitud oliiviõli saadakse oliivide esimesel pressimisel, on see teistest oliiviõlidest kallim. Kvaliteetne oliiviõli on pakendatud alati tumedasse klaaspudelisse, et vältida õli valguse käes rääsumist.

Külmpressitud oliiviõli koosneb peamiselt monoküllasutamata rasvhapetest (oomega-9), selles on säilinud antioksüdandid ning selles on kõige rohkem oliividele iseloomulikku maitset. Samas võivad ka ühe kategooria (nt külmpressitud) oliiviõlid olla väga erineva maitsega – on saadaval mõrkjamaid ja on ka mahedamaitselisemaid õlisid. Oliiviõli maitse sõltub oliivide sordist, kasvukohast, viljade korjamise ajast ja mitmest muust tegurist. Enda jaoks parima oliiviõli leidmine ei pruugi olla lihtne – seda saab leida vaid erinevaid õlisid läbi proovides.

kreeka salatKreeka salat (neljale)

  • 1 paprika
  • 2 lühikest või pool pikka kurki
  • u 15 kirsstomatit
  • 50 g oliive
  • 1 keskmine punane salatisibul
  • 150-200 g fetajuustu
  • soovi korral veidi meresoola
  • värskelt jahvatatud musta pipart
  • näpuotsaga kuivatatud punet

Kaste kreeka salatile

  • u 50 ml külmpressitud (rafineerimata) oliiviõli
  • 2 spl sidrunimahla

Valmistamisaeg 15 minutit.

Juhised:

Eemalda paprikalt saba ja seemned ning lõika paprika viiludeks. Koori kurk ja viiluta. Poolita kirsstomatid. Lõika sibulast õhukesed viilud. Pane kõik hakitud köögiviljad laiale taldrikule.

Lõika fetajuust suupärasteks tükkideks, tõsta see hakitud salatimaterjali peale ning jahvata salatile musta pipart ja puista veidi (kuivatatud) punet. Soovi korral puista köögiviljadele näpuotsaga meresoola, aga arvesta, et fetajuust on juba soolane.

Kalla väikesesse purki külmpressitud oliiviõli ja sidrunimahl, sule purk kaanega ning loksuta salatikaste ühtlaseks. Nirista kaste salatile.

Kreeka salat sobib nii eraldiseisvaks toidukorraks kui ka lisandiks grillitud liha või kala kõrvale.

Kommentaarid

Aet Trisberg

Aet on tervislike eluviiside austaja, kes kohendab ka kõige patusemad retseptid tervislikuks. Ta hindab kvaliteetset ja ökoloogiliselt puhast toorainet, mis on maitsva ja täisväärtusliku toidu valmistamise aluseks. Aet kirjutab toidublogi „Aet köögis” ning õpib magistriõppes ajakirjandust ja kommunikatsiooni.

Loe lisaks...