Indiapärane chai ehk masala tee

Chai ehk masala teeVürtsidega saab tavapärased või igavad road muuta kulinaarseteks kunstiteosteks, kuid see pole nende ainus positiivne omadus. Paljud on kuulnud ka, et vürtsid kosutavad tervist: need toimivad organismis antioksüdantidena, pakkudes kaitset põletike, seente, mikroobide ja muude haigusetekitajate vastu.

Vähem tuntud on aga fakt, et vürtside toimel tuuakse veri naha pindmistesse kihtidesse, mis aitab keha soojendada ning väga kuuma ilma korral hoopis jahutada. Kiirenenud vereringe aitab kaasa ka kiiremale seedimisele ja jääkainete väljutamisele.

Kombineerides tervislikke toiduvalikuid sobivate vürtsidega, võite rahulolevalt nentida, et kaalukaotamine läheb eeldatust lihtsamalt, kuna paremini toimib keha soojavahetus, mis kiirendab rasvapõletust ning ergutab ainevahetust.

Chai ehk masala tee on stressi leevendava toimega

Masala tee ehk chai on India traditsiooniline vürtsitee, mida saab keeta ka kodus. Selle valmistamine ei võta kaua aega ning tulemus on tõeliselt ehe ja maitsev.

Chai on üle 5000 aasta vana. Joogi loojad nautisid seda nii kuumalt kui ka külmalt. Mõne loo järgi leiutas selle iidsetes India ja Siiami õukondades kuningas, kes hoidis retsepti salajas, pidades seda oma aardeks. Joogist võib leida ka India tervendamissüsteemi ajurveda jooni, kus vürtside, taimede ja magusainete kombinatsioone kasutatakse kehaliste haiguste ravimiseks.

Vürtside, taimede ja tee segul on hulk tervisele kasulikke omadusi. Kosutav tassitäis chai’d aitab lõdvestuda ning sageli nimetatakse seda stressileevendajaks. Lisaks on masala tee tuntud magu rahustava ja seedimist soodustava toime poolest, kuna sisaldab hulgaliselt vürtse.

Chai sisaldab nelki, kardemoni ja ingverit, mis leevendavad hingamisteede vaevusi ja vedeldavad lima. Peaaegu kõik vürtsid, mida masala tee sisaldab, leevendavad valuaistinguid. Näiteks hamba- ja igemevalu korral soovitatakse närimiskummi asemel närida nelki, mis on valuvaigistava toimega antiseptikum. Ka ingver on tuntud valuvaigistava ja põletikku leevendava toime poolest.

Usutakse, et masala tee suurendab energiat, parandab elujõudu ja vereringlust ning on eriti kasulik neile, kellel on külmad käed ja/või jalad.

Masala tee peamised koostisosad on must tee, piim (taimne või lehmapiim) ja vürtsid (kaneel, nelk, kardemon, ingver ja must pipar).

Chai ehk masala tee (neljale)

Chai ehk masala teeValmistamisaeg 15 minutit

  • 1 l vett
  • 1 tl jahvatatud kaneeli
  • 1 tl nelki (purustamata või kergelt purustatud)
  • 1 tl kardemoni (purustatud)
  • ca 2 cm jupp värsket ingverit (riivitud) või ¼ tl jahvatatud ingverit
  • näpuotsatäis või 1/8 tl värskelt jahvatatud musta pipart
  • 1–2 tl musta tee puru
  • kuni ½ l lehma- või kitsepiima, sobib ka soja-, mandli- või muu taimne piim
  • soovi korral mett
Juhised:

Vala vesi potti ning lase keema tõusta. Lisa kõik maitseained ja keeda umbes 5 minutit. Lisa must tee ning lase kaane all tõmmata ca 3 minutit.

Kurna ning lisa soojendatud piim. Kui teejook on jahtunud umbes 40 kraadini, võib soovi korral lisada mett.

Kommentaarid

Kristel Vokk

Kristel on toitumisnõustaja, kes peab toidublogi nimega „Toidujutud”. Ta peab lugu kvaliteetsest toorainest ja leiab, et tervislikult saab toituda igaüks, kes vähegi soovib. „Tervislik toitumine” ei ole lihtsalt moetermin; selle asemel võiks olla hoopis „teadlik toitumine” ja see peaks huvi pakkuma igaühele, kes soovib elada kauem ilusa, noore ja tervena.

Loe lisaks...