Hummus kodumaise supertoidu karulauguga

HummusHummus on väga toitainerikas ja maitsev kikerhernepasta, mis on populaarne Lähis-Idas ja araabia maades. Hummus pakub head taimset alternatiivi näiteks võileivamäärdeks või vrapi vahele, samuti asendab see piima baasil valmistatud dipikastmeid, mis sobib värske porgandi, kurgi, paprika, selleriribade ja lillkapsa juurde.

Hummus on üks igati kasulik ja tervislik toit, sisaldades ohtralt valku, olulisi aminohappeid, vitamiine jm vajalikke aineid, muu hulgas ka omega-3-rasvhappeid, magneesiumi ja kaltsiumi.

Hummus sisaldab rohkelt valku ja küllastumata rasvu

Tavaliselt koosneb hummus kikerhernestest ja tahiinist ehk seesamiseemnepastast, lisatakse veel külmpressitud oliiviõli, sidrunimahla, küüslauku ja maitseaineid. Kikerherneid hinnatakse taimetoitluses olulise valguallikana, kuna need sisaldavad 16–30% taimset valku. Valgud osalevad peaaegu kõigis organismis toimuvates protsessides ning aitavad tugevdada immuunsüsteemi. Kevadel saab hummuses asendada küüslaugu värske karulauguga, mis annab huvitava maitse ja ilusa värvi.

Külmpressitud oliiviõlis leidub suurel hulgal tugevatoimelisi antioksüdante, vitamiine ja olulisi rasvhappeid. Oliiviõlil on positiivne mõju südame-veresoonkonna tervisele. Teadusuuringud on tõestanud, et selles leiduvad monoküllastumata rasvhapped aitavad reguleerida veresuhkrut ning võivad aidata ennetada diabeeti. Oliiviõlil on põletikku vähendav toime, mida seostatakse oliiviõli kõrge polüfenoolide sisaldusega.

Karulaugus, mis värvib hummuse looduslikult ilusaks roheliseks, on palju C-vitamiini, mis aitab leevendada külmetushaigusi. Samuti sisaldab karulauk märkimisväärselt väävlit, mis aitab hoida korras ajutegevust ja soodustab insuliini tootmist, mis teeb selle väga tähtsaks toiduaineks eriti 2. tüübi suhkruhaigetele. Väidetavalt aitab karulaugu kõrge väävlisisaldus ennetada ka Alzheimeri tõbe.

Karulauguhummus neljale

  • Hummus karulauguga400-grammine purk kikerherneid
  • 2 peotäit värsket karulauku
  • 3 spl tahiinit ehk seesamiseemnepastat
  • 3–4 spl sidrunimahla
  • 1/4 tl jahvatatud vürtsköömneid
  • oliiviõli
  • soola, pipart

Valmistamisaeg 10 minutit

Juhised:

Kurna kikerherned ja püreesta koos karulauguga. Lisa tahiini ja sega kikerhernepasta hulka. Lisa sidrunimahl, vürtsköömned, sool ja pipar. Kui soovid kreemjamat hummust, võid lisada veel oliiviõli, kui aga lahjemat, siis vett. Timmi maitse endale parajaks, lisades soovi korral kõiki maitseid juurde.

Kommentaarid

Kristel Vokk

Kristel on toitumisnõustaja, kes peab toidublogi nimega „Toidujutud”. Ta peab lugu kvaliteetsest toorainest ja leiab, et tervislikult saab toituda igaüks, kes vähegi soovib. „Tervislik toitumine” ei ole lihtsalt moetermin; selle asemel võiks olla hoopis „teadlik toitumine” ja see peaks huvi pakkuma igaühele, kes soovib elada kauem ilusa, noore ja tervena.

Loe lisaks...