Gluteenivabad piparkoogid tatrajahust

Piparkoogid kuuluvad lahutamatult jõulude juurde ning nendeta pole üles kasvanud ükski põlvkond. Lapsed jumaldavad piparkooke, nende valmistamist ja kaunistamist. Alljärgnev retsept pakub võimaluse teha ise piparkooke, mis ei sisalda gluteeni, muna ega transrasvhappeid, aga mille maitses pole järeleandmisi tehtud.

Piparkoogid tatrajahust.Kuigi paljud arvavad, et piparkoogid on Eesti päritoluga jõulutoit, on need vürtsikad küpsised meie toidutraditsioonidesse tulnud Saksamaalt kunagise koloniaalvõimu kaassaadusena. Mõisate köögist imbus retsept eestlaste hulka ja on pidanud ajahambale hästi vastu.

Tänapäeval, kui poest saab jõulude eel valida kümneid erinevaid piparkoogitainaid, pole otsest vajadust seda enam ise kodus valmistada. Küll aga saab ise tainast valmistades valida kvaliteetsem tooraine ja soovi korral asendada ka nisujahu tervislikuma (nisu)täisterajahu, tatra- või rukkijahu vastu.

Tatar on hea rauaallikas, sisaldades punase lihaga võrreldava koguse rauda. Seega on tatar ja tatrajahust tooted arvestatavad rauaallikad taimetoitlastele. Tatar ei sisalda gluteeni, mistõttu on tatrajahust piparkoogid gluteenivabad ning antud retsept ei sisalda ka muna.

Magustajana tasub piparkoogitainas kasutata kas rafineerimata roosuhkrut või suhkrust poole madalama glükeemilise indeksiga palmisuhkrut. Parima maitse ja krõbeduse annab piparkookidele rasvainena just või (margariini pole soovitatav kasutada, kuna sisaldab trasnsrasvhappeid).

Selle retsepti järgi piparkooke tehes maitsevad piparkoogid ikka “nagu päriselt”. Enamik inimesi ei tee maitse järgi vahet, kas tegu on rukki-, tatra- või nisujahust piparkookidega. Seda seetõttu, et piparkookides kasutatakse tugevaid vürtse, mis jahu maitseomadused varjutavad.

Vaatamata asendatud toorainele tuleb meeles pidada, et piparkookide näol on tegu on siiski palju suhkrut ja rasva sisaldavate küpsistega ning neid süües tuleks säilitada mõõdutunne.

Piparkoogid (1 kg piparkoogitainast):

  • 250 g rafineerimata roosuhkrut või kookospalmi suhkrut
  • 2 dl keeva vett
  • 150 g võid
  • 0,5 kg toortatra jahu
  • 1 tl söögisoodat
  • 1/4 muskaatpähklit
  • 0,5 tl nelki
  • 0,5 tl vürtspipart
  • 0,5 tl jahvatatud pipart
  • 0,5 tl jahvatatud ingverit
  • 4 tl kaneeli (või 10 g kaneelikoort)
  • 1/3 tl kardemoni
  • 0,5 (öko)apelsini riivitud koor
  • näpuotsaga soola

Juhised:

Pane silma järgi umbes 2/3 suhkrukogusest ühte anumasse, kalla sellele peale 2 dl keeva vett ja jäta suhkur sulama. Ülejäänud suhkur (ca 1/3) pane paksupõhjalisse potti ja kuumuta, kuni see on sulanud. Lase suhkrul pruunistada, aga kindlasti ei tohiks üle kuumutada, kuni suhkur muutub mustaks ja hakkab suitsema, siis on juba piparkoogid mõrud ja rikutud.

Kui suhkur pruunistunud, kalla sellele peale suhkrusiirupiks lahustatud suhkur. Ettevaatust, vedeliku ja kuuma suhkru kokkuvalamisel tekib väga kuum aur. Nüüd on valmis tume suhkrusiirup. Suhkru pruunistamisest sõltub, kui tumedad tulevad piparkoogid (veidi värvi annavad ka vürtsid).

Lõika või tükkideks ja sega see kuuma suhkrusiirupi hulka, kuni tükid on sulanud.

Pane muskaatpähkel, nelk, vürts, must pipar, jahvatatud ingver, kaneel/kaneelikoor ja kardemon kohviveskisse ja jahvata piparkoogivürtsid pulbriks. Kohviveski asemel saab vürtsid purustada ka uhmris nuia abiga. Alternatiivina saab nimetatud vürtside asemel kasutada ka valmis piparkoogimaitseainet (koguseliselt umbes 2 kerge kuhjaga sl). Kalla purustatud vürtsid suhkru-võisegusse ja sega ühtlaseks. Lisa ka riivitud apelsinikoor.

Mõõda teise anumasse rukki- või tatrajahu, sega jahu sisse sooda ja näpuotsaga soola. Kui teed tainast köögikombaini abiga, võib kallata kohe kogu jahu valmis vedelasse osasse ja töödelda mikseriga tainas ühtlaseks. Kui valmistad taina käsitsi, on parem jahu lisada järk-järgult ja segada vispliga. Viimane osa jahust tuleb sõtkuda sel juhul käsitsi või segada sisse puulusika abiga.

Valmis tainas mässi toidukilesse ja tõsta külmkappi. Soe tainas on algul väga kleepuv ja jääb käte külge, kuid külmas muutub see tahkemaks ja elastsemaks. Küpsetada võib juba samal päeval, kui tainas on külmas tahenenud ja muutunud rullitavaks. Enne lahtirullimist puista taina alla veidi jahu (sobib erinevate viljade püülijahu).

Vormi piparkoogid ja tõsta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Soovi korral määri piparkoogid enne ahju panemist pealt õhukese kihi lahtiklopitud munaga (jäävad läikivad). Küpseta 175-kraadises pöördõhuga ahjus olenevalt piparkookide paksusest umbes 8-10 minutit.

Kommentaarid

Aet Trisberg

Aet on tervislike eluviiside austaja, kes kohendab ka kõige patusemad retseptid tervislikuks. Ta hindab kvaliteetset ja ökoloogiliselt puhast toorainet, mis on maitsva ja täisväärtusliku toidu valmistamise aluseks. Aet kirjutab toidublogi „Aet köögis” ning õpib magistriõppes ajakirjandust ja kommunikatsiooni.

Loe lisaks...