Crumble, mis ei mõjuta veresuhkrut

Crumble ehk eesti keeles krõbedik on krõbeda kattega puuviljadest ja/või marjadest koosnev küpsetatud magustoit. See on kooslus mahlasest põhjast ja krõbedast kattest, mis koos moodustavad vastupandamatu terviku. Erinevalt koogist pole krõbedikul tainapõhja, mis muudab selle tavalisest puuviljakoogist tervislikumaks.

Crumble’i kate segatakse reeglina kokku võist, jahust ja suhkrust. Selles crumble’i retseptis on jahu asendatud toitainete- ja kiudainerikaste kaerahelveste ning kaerakliidega, mis hoiavad vere glükoosisisalduse stabiilsena. Osa suhkrust saab magustoidus asendada meega – nirista puuviljade peale suhkru asemel hoopis mett. Puru tegemiseks on veidi suhkrut siiski vaja, kuid tavalise suhkru asemel võib kasutada palmisuhkrut või kookosesuhkrut, mis mõjutavad vere glükoosisisaldust vähem.

Crumble

Crumble (kolmele)

  • 2 suuremat õuna
  • 100 g (sügavkülmutatud) kirsse
  • 3 tl mett
  • 40 g võid
  • 20 g palmi- või kookosesuhkrut
  • 30 g kaerakliisid
  • 20 g täisterakaerahelbeid

Valmimisaeg 35 minutit.

Juhised:

Crumble’it ehk krõbedikku on parim valmistada kuumakindlates portsjonvormides, kuna sel juhul saab magustoitu serveerida ilma vormist välja võtmata ja toit ei lagune koost. Kui portsjonvorme pole, saab krõbedikku valmistada ka suuremas ahjuvormis (lahtikäivad vormid ei sobi, kuna puuviljadest eraldub mahla).

Puhasta õunad ja lõika tükkideks. Pane tükeldatud õunad kuumakindlatesse portsjonvormidesse ning lisa igasse vormi ka kirsse (kui võtad kirsid sügavkülmast, siis eelnevalt pole neid tarvis sulatada).Nirista iga magustoidu peale umbes 1 tl mett.

Järgmisena valmista magustoidule kate. Lihtsaim ja kiireim võimalus on panna kõik koostisained köögikombaini ja jahvatada ühtlaseks massiks. Samas võib ka hakkida või peeneks, lisada hulka suhkru, kaerakliid ja kaerahelbed ning töödelda ühtlaseks massiks.

Pudista iga magustoidu peale kaerakliidest ja kaerahelvestest kate ning küpseta magustoitu 200-kraadises ahjus umbes 30 minutit, kuni puuviljad on küpsed ja kate on muutunud krõbedaks. Serveeri kuumalt või soojalt.

Kommentaarid

Aet Trisberg

Aet on tervislike eluviiside austaja, kes kohendab ka kõige patusemad retseptid tervislikuks. Ta hindab kvaliteetset ja ökoloogiliselt puhast toorainet, mis on maitsva ja täisväärtusliku toidu valmistamise aluseks. Aet kirjutab toidublogi „Aet köögis” ning õpib magistriõppes ajakirjandust ja kommunikatsiooni.

Loe lisaks...