Aedoa-kartulikotletid rohke taimse valguga

Taimetoitlaste jaoks on oluline jälgida, kuidas saada toidust kätte piisavalt valke. Parimad taimse valgu allikad on kaunviljad ja sojatooted, samuti pähklid ja seemned.

Valged aedoad, mis on ka aedoa-kartulikotlettide tooraineks, on ühed valgurikkaimad oad. Praktilisest küljest toimivad oad selles retseptis sidusainena ja hoiavad muna asemel kotlette koos. Tervise seisukohalt peetakse ube aga väärtuslikuks tooraineks: oad sisaldavad vähe rasva, aga rohkelt kiudaineid ja taimseid valke. Samuti hoiavad taimsed valgud veresuhkru stabiilsena ja aitavad vältida pidevat magusaisu. Taimsed valgud pole olulised üksnes veganite menüüs, aga ka omnivooride jaoks. Ka toitumissoovitused soovitavad osa loomseid valke asendada taimsete valkudega.

 Aedoa-kartulikotletid (9 kotletti) kartulikotletid (1)

  • 4 kartulit (ca 400 g)
  • 200 g valgeid konservube
  • 4 küüslauguküünt
  • punt värsket tüümiani (kasuta vaid lehti)
  • värskelt jahvatatud musta pipart
  • meresoola
  • 1 kuhjaga sl nisujahu
  • 1 kuhjaga sl kinoahelbeid (võib asendada ka täisteranisujahuga)
  • õli praadimiseks

Valmimisaeg ca 25 min

Juhised:

Kurna valgetelt aedubadelt konservvedelik ja jäta need mõneks minutiks sõelale nõrguma. Seejärel purusta aedoad köögikombainis või tambi pudrunuiaga ühtlaseks massiks.

Koori ja riivi kartul jämeda riiviga. Riivitud kartulist pigista käte vahel välja tekkiv vedelik. Pane riivitud kartul ja purustatud valged aedoad suurde kaussi ning maitsesta soola ja värskelt jahvatatud musta pipraga. Pressi küüslauguküüned läbi küüslaugupressi aedoa-kartulikotleti tainasse, samuti nopi tüümianivartelt lehed (varred on puised, neid ära kasuta). Mulju kotletitainas käte vahel ühtlaseks massiks.

Puista taldrikule laiali nisujahu ja kinoahelbed (viimased võid asendada ka täisteranisujahuga). Mulju käte vahel kartuli-oamassist pätsikesed ning veereta neid ettevaatlikult kuivaines.

Kuumuta pann, nirista pannile õli ja prae aedoa-kartulikotlette mõlemalt poolt paar minutit – seni, kuni tekib õrn koorik ja kotletid enam koost ei lagune. Tõsta aedoa-kartulikotletid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta neid 200-kraadises ahjus 10 minutit.

Serveerimisel võib kõrvale pakkuda rukolat, tilli, murulauku jms maitserohelist. Neile, kelle jaoks 100% veganlus pole eesmärk, võib kõrvale pakkuda ka hapukoort või majoneesi.

 

Kommentaarid

Aet Trisberg

Aet on tervislike eluviiside austaja, kes kohendab ka kõige patusemad retseptid tervislikuks. Ta hindab kvaliteetset ja ökoloogiliselt puhast toorainet, mis on maitsva ja täisväärtusliku toidu valmistamise aluseks. Aet kirjutab toidublogi „Aet köögis” ning õpib magistriõppes ajakirjandust ja kommunikatsiooni.

Loe lisaks...